REKLAMA
Witam wszystkich użytkowników.
Posiadam Fiata Punto 1.9 diesel , roku produkcji 2000, przebieg 125tys km. Auto ma seryjnie tylko 60KM. Muszę przyznać iż od pewnego czasu jego osiągi przestały mnie zadowalać, nie jestem jakimś wariatem drogowym, ale chciałbym mieć auto które wiem że jak wcisnę pedał gazu do końca w sytuacji awaryjnej to będę w stanie odjechać. Tak więc pomyślałem o niewielkim tuningu mojego samochodu, ponieważ jest to sam diesel, chciałbym do niego dołożyć turbinę, tylko że kompletnie się na tym nie znam, i teraz pytanie do was drodzy koledzy - czy w ogóle opłaca się inwestować w ten samochód jakieś pieniądze?, co musiałbym zrobić żeby choć trochę polepszyć jego osiągi?(kilka, kilkanaście koni więcej)??, jeśli zdecyduję się na wstawienie turbiny to jaki jest koszt jej samej i jaki jest koszt montażu i co poza turbina będzie trzeba jeszcze wymienić?, czy po tuningu okażę się że skrzynia jest za słaba i że może mi się rozsypać gdzieś na drodze?, jakie firmy zajmują się takim tuningiem w Poznaniu.
Chciałbym usłyszeć wasze wszystkie za w przeciw, jeśli chodzi o tuning mojego autka.
Wiem że pewnie zaraz otrzymam od was pełno słów krytyki za wybór takiego silnika w takim aucie, ale kiedyś patrzałem tylko i wyłącznie na oszczędna jazdę i muszę przyznać iż jeśli chodzi o ten silniczek to się nie zawiodłem, trasa Poznań - Świnoujście ( ok 300km) średnie spalanie na trasie przy 4 osobach i pełnym bagażniku 4,9l/100km. Przez całą podróż jechałem mniej więcej 90-110.
Jeśli nie trafiłem z tematem w odpowiedzi dział to wielkie sorki dla Admina .