Ubezpieczenie OC a dwa samochody

06 Paź 2015, 21:56

Witajcie. Mam pytanie. Ojciec ma samochód ubezpieczony 60% zniżki.
Ja mam 20 lat, kupuje swój samochód. Rejestruje go na ojca a sam będę współwłaścicielem.
Czy będzie obowiązywać jakaś zniżka na mój samochód?
Czy zniżka na samochód ojca nie zmieni się?
Czy będąc współwłaścicielem rosną mi zniżki?
Pozdrawiam.
8setX
Początkujący

Prawo jazdy: 01 08 2013
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.8T 150KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

07 Paź 2015, 10:36

Nie wiem, czy we wszystkich ubezpieczalniach jest tak samo, ale w PZU jest tak, że jak ojciec ma 60% zniżki, ty będziesz współwłaścicielem jako młodocany kierowca ( są to kierowcy do 26 roku życia ), to ojciec dostanie 60% zwyżki. Ta zwyżka obniża się w stosunku do wieku, czyli za rok będzie niższa. Ale nie działa to tak, że jak za dwa lata zostaniesz współwłaścicielem, to będzie ta zwyżka niższa. Też będzie 60%, ponieważ liczy się okres rozpoczęcia ubezpieczenia. A więc w pierwszym roku jak jesteś współwłaścicielem jest 60%, w drugim, trzecim, analogicznie mniej.
Co do gromadzenia zniżek przy ojcu, to jak najbardziej będą ci się gromadziły.
Warto pomyśleć też o wykupieniu ubezpieczenia zniżek, czyli jak spowodujesz kolizję/wypadek, to nie stracicie zniżek z tego tytułu. W PZU takie ubezpieczenie zniżek kosztuje coś koło 100 zł jak dobrze pamiętam. Jak mnie kilka miesięcy temu obliczali ( zrobiłem córkę współwłaścicielem, która ma 19 lat ), to za OC zapłaciłem 300 zł więcej niż normalnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Paź 2015, 14:07

Podobno można też zrobić tak, że załóżmy ojciec ma swój samochód i jest ubezpieczony w PZU. Tam ma 60% zniżki. Ja kupując swój samochód rejestruje go na ojca, sam zostając współwłaścicielem ale ubezpieczamy w innej firmie. Zniżki przechodzą z PZU na drugą firmę a dwa samochody nie są ze sobą powiązane? Rzecz w tym, że opłata za samochód ojca by się nie zmieniła a czy na mój byłaby droższa, jako że współwłaściciel jest niedoświadczonym kierowca?
8setX
Początkujący

08 Paź 2015, 11:02

Cena ubezpieczenia dla Twojego ojca nie ulegnie zmianie jeśli będzie ubezpieczał auto na tylko siebie :) Jedynie tam gdzie Ty będziesz współwłaścicielem to w zależności od ubezpieczyciela może być policzone 60% zniżki (całkowicie pomijając Twoje zwyżki i wiek) lub zostanie w pewnym stopniu skorygowane o Twoje zwyżki.
Ubezpieczając w ten sposób zyskujesz to, że masz na starcie sporo tańsze ubezpieczenie i możesz wyrabiać sobie zniżki (oczywiście o ile będziecie jeździć bezszkodowo), a z drugiej strony Twój ojciec ryzykuje utratą zniżek (około 10% za jedno zdarzenie) jeśli spowodujesz kolizję. Z kolei jeśli Twój ojciec spowoduje stłuczkę Ty także wtedy tracisz zniżki, a właściwie dostajesz znacznie większą zwyżkę.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

08 Paź 2015, 15:02

mfind napisał(a):Ubezpieczając w ten sposób zyskujesz to, że masz na starcie sporo tańsze ubezpieczenie i możesz wyrabiać sobie zniżki (oczywiście o ile będziecie jeździć bezszkodowo),

Czyli jeżeli nowy samochód będzie na ojca, a ja będę współwłaścicielem to nadal będzie przysługiwała mu zniżka 60% na ten nowy samochód, nawet kiedy współwłaściciel nie ma określonego wieku i doświadczenia?
Trochę to dziwne, bo wtedy ubezpieczyciele tracą...
8setX
Początkujący

08 Paź 2015, 15:26

Znaczy on nie traci w żaden sposób zniżek przez to, że rejestruje z młodym kierowcą :) Także na auto, gdzie tylko on jest właścicielem nie będzie miało droższego OC, natomiast to gdzie jest współwłaścicielem z Tobą będzie miało liczone OC na podstawie jego 60% zniżek + ewentualnej korekty zależnie od ubezpieczyciela - jakby nie było drastycznie taniej niż jakbyś sam ubezpieczał.

Ubezpieczycielom ogólnie nie opłacają się ubezpieczenia OC (generują na nich straty), a dlaczego nie podwyższają składek w takich sytuacjach (gdzie przecież zagrożenie jest takie samo jakbyś ubezpieczał tylko na siebie) tego Ci niestety nie powiem :) Ważne, że jest taka możliwość i grzech z niej nie skorzystać :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
    Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...

23 Lis 2015, 19:25

Ok. Słuchajcie teraz. :naughty:
Poczytałem na internecie i wyczytałem, że zwyżki dotyczą osób nie mających min. 26 lat i tych którzy prawo jazdy posiadają nie mniej niż 3 lata.
1. Tak więc, ja - wiek 20 lat wykupując OC tylko na siebie zapłacę dużo pieniędzy.
2. Mój ojciec ze zniżkami wykupując na siebie, a mnie jako współwłaściciela zapłaci trochę mniej. Ale jak ja spowoduje stłuczkę ojciec traci zniżki na dwa samochody swój i mój.
3. Moja matka jest już współwłaścicielem samochodu od 4 lat. Prawo jazdy ma od około 20 lat. Czy rejestrując ją jako właściciela bez żadnych innych współwłaścicieli i przy stłuczce/wypadku tylko ona traci zniżki bez mojego ojca (choć jest współwłaścicielem samochodu ojca)? :?

Teraz ja, gdy skończył bym 25 lat i zarejestrował się jako współwłaściciel to nie dotyczą mnie zwyżki jak i zniżki - zaczynam od 0? :naughty:
8setX
Początkujący

23 Lis 2015, 19:33

No to tak:
Z tymi latami posiadania prawa jazdy i wiekiem kierowcy jest różnie w zależności od ubezpieczyciela, ale generalnie można przyjąć próg 25-26 lat jako wyjścia ze zwyżek.
Dalej:
1. Zgadza się :P
2. Zgadza się z tym, ze w takim układzie OC będzie znacznie tańsze, a nie tylko trochę ;)
3. Jeśli będzie stłuczka to informacja o zdarzeniu idzie do UFG czyli ma wpływ na ubezpieczenie każdego auta, które będzie na nią ubezpieczane w kolejnym roku bez znaczenia czy jest współwłaścicielem, czy jest jedynym właścicielem, czy dopiero będzie właścicielem.
Dla większości ubezpieczycieli będziesz na 0 bez zwyżek i dla niektórych będziesz powodował, że składka będzie wyższa (mimo, że drugi współwłaściciel ma np. max zniżki, a inni nie wezmą Cię pod uwagę i policzą max zniżki drugiego współwłaściciela). Dlatego ważne jest, aby robić porównanie ofert OC :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

23 Lis 2015, 19:47

Co do punktu 3. Chodzi mi o to, że matka będąc współwłaścicielem samochodu ojca oraz właścicielem samochodu mojego (sama) i samochodem moim spowodowana zostałaby stłuczka to mój ojciec nie traci żadnej zniżki, jednak jego OC wzrośnie bo współwłaściciel miał kolizje innym samochodem i jego zniżki zmalały? Dobrze myślę? :D
8setX
Początkujący

23 Lis 2015, 19:51

Aaa ok :D Zniżki zmaleją tylko tym, którzy są właścicielami pojazdu, który brał udział w zdarzeniu. Czyli auto, które mają na współwłasność Twoi rodzice wcale nie musi mieć wyższego OC w następnym roku, bo nie każdy ubezpieczyciel będzie liczył zwyżki drugiego współwłaściciela (czyt. np. Twojej mamy :P).

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny