Dwa samochody, dwóch ubezpieczycieli

06 Lut 2010, 23:46

Witam wszystkich!

Mam pytania, na które mam nadzieję uzyskam kilka fachowych odpowiedzi.

Mam ubezpieczony samochód w PZU, gdzie mam maksimum zniżek. Chcę kupić drugi samochód, ale ubezpieczyć go w innej firmie.

1. Czy drugi ubezpieczyciel dowie się, że pierwszy samochód mam ubezpieczony w PZU?

2. Czy jeśli spowoduję wypadek drugim samochodem (ubezpieczonym w tej drugiej firmie), to PZU dowie się o tym? Czy jest jakieś ryzyko, że stracę zniżki w PZU z powodu wypadku z udziałem mojego drugiego samochodu ubezpieczonego w innej firmie?

Pytania może głupie, ale proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam
Uriah
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

07 Lut 2010, 10:28

Uriah napisał(a):1. Czy drugi ubezpieczyciel dowie się, że pierwszy samochód mam ubezpieczony w PZU?

Nawet jesli to nic ci nie zrobi bo to twoja sprawa gdzie ubezpieczasz samochód - ubezpieczenie jest na auto a nie na właściciela. Sam mój szef ma 4 samoch. i każdy ubezpieczony w innej firme.
Uriah napisał(a):Czy jest jakieś ryzyko, że stracę zniżki w PZU z powodu wypadku z udziałem mojego drugiego samochodu ubezpieczonego w innej firmie?

Nie ma takiej opcji.
Jeśli masz auto A ubezpieczone w PZU a np. kolizje spowodujesz autem B ubezpieczonym np. w LINK 4 to zniżki zabiorą ci tylko za auto B i tylko w LINK 4.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Lut 2010, 15:21

piotrpz87 napisał(a):Nie ma takiej opcji.
Jeśli masz auto A ubezpieczone w PZU a np. kolizje spowodujesz autem B ubezpieczonym np. w LINK 4 to zniżki zabiorą ci tylko za auto B i tylko w LINK 4.

chciałbym zwrócić uwagę, że przy przedłużaniu umowy OC jest rubryka w której deklarujesz, czy w ubiegłym roku lub na przestrzeni kilku ostatnich lat miałeś wypadek. W większości przypadków wystarcza ubezpieczycielowi nasze słowo i zapewnienie, ale czasami wychodzą krzaczki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lut 2010, 14:07

piotrpz87 napisał(a):Jeśli masz auto A ubezpieczone w PZU a np. kolizje spowodujesz autem B ubezpieczonym np. w LINK 4 to zniżki zabiorą ci tylko za auto B i tylko w LINK 4.

Totalna nieprawda, zniżki są przypisane do jednej osoby i mają zastosowanie we wszystkich ubezpieczalniach. W momencie gdy miałeś wypadek, przy następnym opłacaniu składki ubezpieczenia powinieneś powiadomić ubezpieczyciela że miałeś wypadek. Zresztą ubezpieczalnie komunikują się między sobą i przekazują dokumenty.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

08 Lut 2010, 19:04

http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... highlight=
Może stary temat tu zamieszczam i moze być to wszystko nie aktualne - ale wydaje mi się ,że nadal można przekręcić ubezpieczalnie mając np. 2 samoch. i kazde w innej firmie opłacone.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

09 Lut 2010, 15:26

To troche taka ruletka- "czy i kiedy ubezpieczalnia poprosi o zaświadczenie o zniżkach ;P"
Moim zdaniem, jak ktoś ma 4 samochody i stać go na nie to już bez przesady, nie ma sensu ryzykować i lepiej zgłosić do każdej ubezpieczalni powstałą szkodę.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Duster 2018: w 100% zmieniony design nadwozia
    Wszystkie zewnętrzne elementy zostały przeprojektowane i zyskały bardziej wyraziste kształty, które podkreślają siłę charakteru auta. Wnętrze Nowego Dustera oferuje wyższy poziom komfortu bez kompromisów. Zdecydowanie ...
    Oznaczenia tablic rejestracyjnych według województw
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym z danego wybranego województwa. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju które przypisane są do danego województwa. ...