Ubezpieczenie dwóch samochodów i ulga

06 Lut 2009, 20:19

A oto prawdziwa zagwozdka.
Mam samochód, nazwijmy go Nr 1 - jest ubezpieczony (OC) do 20 kwietnia 2009 roku, to pierwszy rok ubezpieczenia więc czekam z utęsknieniem na 10% ulgi za bezszkodową jazdę. OC jest w Allianz.
W tym czasie stałem się posiadaczem drugiego samochodu (Nr 2), który ma OC do 23 marca jeszcze na starego właściciela. OC jest w PZU.
Ponieważ nie podpisałem jeszcze umowy (kwestia dogadania daty), prosze o informację w jaki sposób sfinalizować transakcję za samochód Nr 2 aby załapać się na ulgę 10% i nie płacić OC za drugi samochód (umowa darowizny - mam już chętnego)
Tęgie mózgi pomocy :-)
been
Nowicjusz

13 Lut 2009, 16:59

daty się nie pokrywają więc szans wielkich nie widzę.

Musisz kupić po dacie jak nabędziesz zniżkę.

W takim razie nr 1 musisz ubezpieczyć. Weź sobie max raty. Po sprzedaży od razu umów się z kupującym, że on zrzeka się Twojej polisy OC - musisz to mieć na piśmie.

Z tym idziesz do ubezpieczalni i kończysz ubezpieczenie a nawet możesz starać się o zwrot niewykorzystanej kwoty OC. Spytaj w swojej firmie ubezpieczeniowej.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

18 Lut 2009, 18:09

Dariusz ma rację, z tym że smaochód nr 2 możesz ubezpieczyć w takiej ubezpieczalni, do której będzie pasowało przyszłemu nabywcy, nie będzie problemów ze zrywaniem umów. Skoro auto było już pzu, to można je przenieść do pzuonline i dostać w cenie polisy autopomoc. Natomiast w razie nabycia byle jakiego nabywcy należy przypilnować zerwania umowy z pańskiej strony, jak i kupującego. Ubezpieczyciele mogą ścigać nawet przez kilka lat.
newbeattle
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa Varianta
    Podczas Genewskiego Salonu Samochodowego Volkswagen prezentuje – jako światową premierę – nowego Golfa Varianta. W porównaniu z poprzednikiem nowy Golf Variant jest lżejszy nawet o 105 kg. Po raz pierwszy ...