Ubezpieczenie przez internet

10 Kwi 2016, 22:00

Witam, robiłem Rankomat, znalazłem oferty po 600zł i udałem się do fizycznych placówek firm które wskazał mi rankomat, agenci po doknaniu symulacji podali mi 200zł droższe oferty. Tego samego dnia zadzwoniła do mnie pani z Rankomatu i po krótkiej rozmowie dowiedziałem się, że te ceny obowiązuję w przypadku ubezpieczenia przez internet(taniej bo nie ma prowizji dla agenta).

Stąd moje pytanie, czy ktoś miał doczynienia z ubezpieczaniem przez internet? Są jakieś ukryte szczegóły o których powienienm wiedzieć? Chodzi o usługę alianz direct

bede ubezpieczal swoje pierwsze auto, chrysler neon beznyzna 2.0 2000r, mam zwyzki za wiek i staż, ale będę współwlascielem z ojcem posiadającym pełne zniżki

i jeszcze jedno takie pytani, jak wygląda sprawa ubezpieczenia zniżek głównego właściciela(ojca), na jego auto, żeby nie stracił swoich zniżek jak ja coś zrobię chryslerem? Moge mu ubezpieczyć te zniżki przy ubezpieczaniu chrylsera, czy on bedzie musial ubezpieczyc te znizki przy okazji przedluzaniu ubezpieczenia swojego samochodu(jest w innej firmie, a przedluzal bedzie dopiero w grudniu)
aesd
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 09 1993
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

11 Kwi 2016, 09:51

Kupując ubezpieczenie przez Internet, obowiązują te same zasady bezpieczeństwa, co przy tradycyjnej drodze kupowania - przeczytaj dokładnie warunki ubezpieczenia (OWU), tak aby znać precyzyjnie jego zakres. Jeżeli jednak kupujesz jedynie OC, to jego zakres jest dokładnie regulowany przez prawo i nie ma tu znaczenia, czy kupujesz przez Internet czy u agenta, czy jeszcze inaczej.

Jeżeli zrobisz coś Chryslerem, Twój tata na pewno straci zniżki / część zniżek, które ma na ubezpieczenie Chryslera. W przypadku swojego auta już niekoniecznie. Większość ubezpieczycieli policzy to do historii szkód, ale można znaleźć takie, które nie uwzględni szkód innym autem. Najlepiej skorzystać wtedy z porównywarki i zobaczyć, gdzie będzie najtaniej.

Ochronę zniżek tata musi wykupić u swojego ubezpieczyciela, bo to jest sprawa jedynie pomiędzy nim a tym towarzystwem. Innych ubezpieczycieli nie będzie obchodziło, czy Twój tata wydał te pieniądze na ochronę czy nie. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej, to poczytaj o [link do Ubea wygasł]
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

11 Kwi 2016, 11:16

ja już raz kupowałem ubezpieczenie przez [reklama] i wszystko było z nim w porządku, faktycznie wyszło taniej niż z prowizją dla agenta
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 12 Kwi 2016, 10:30, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
tygrysek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 08 07 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW E36
Silnik: 2.0 320i 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

11 Kwi 2016, 13:22

aesd napisał(a):Stąd moje pytanie, czy ktoś miał doczynienia z ubezpieczaniem przez internet? Są jakieś ukryte szczegóły o których powienienm wiedzieć? Chodzi o usługę alianz direct

Nie masz co się obawiać, ponieważ to OC jest dokładnie takie samo jak kupione u agenta stacjonarnie :) Jedyna różnica, to, że polisę musisz wydrukować samodzielnie :) Również jeśli chodzi o likwidację szkód to wygląda to dokładnie tak samo czyli zgłaszasz je bezpośrednio do ubezpieczyciela, a w razie problemów radzisz się agenta (przykładowo zawsze możesz do nas uderzyć na PW albo forum i pomożemy :) )

aesd napisał(a):jak wygląda sprawa ubezpieczenia zniżek głównego właściciela(ojca), na jego auto, żeby nie stracił swoich zniżek jak ja coś zrobię chryslerem?

Ubezpieczenie zniżek działa tylko u ubezpieczyciela, u którego wykupione zostało OC. Jeśli po roku zechcesz przenieść OC do innego to niestety ochrona nic nie da :( Dlatego jeśli chcesz korzystać z takiej ochrony ważny jest pierwszy wybór ubezpieczyciela na jak najtańśzego, aby w następnych latach (i ewentualnych szkodach) zminimalizować ryzyko, że nagle stanie się sporo droższy.

Daj znać na PW. Wielu forumowiczom pomogliśmy dobrać coś jak najtaniej i żeby dobrze zabezpieczało zniżki :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cofanie samochodem - czy robisz to dobrze?
    Nieprawidłowe cofanie to częsta przyczyna wypadków powstających z winy kierujących, mimo że ten manewr wykonujemy stosunkowo rzadko. Na co należy zwracać uwagę podczas cofania samochodu? Znaczenie ma m.in. koncentracja ...