REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Wracałem z pracy Fordem Mondeo, deszcz, ślisko. Fiat UNO jadący z naprzeciwka odbił się od barierki pod wiaduktem i poleciał wprost na mnie. Rozwalił mi cały lewy bok. Wysiadam z auta, patrze... UNA nie ma. Nawet nie zauważyłem kiedy mój oprawca zwiał. Rozpacz.. same czarne myśli...
Od razu telefon po policję. W między czasie podeszły do mnie dwie miłe panie, które na szczęście zapamiętały część numerów rejestracyjnych. Bez dwóch ostatnich znaków. Zawsze coś, tym bardziej, że rejestracje były stare, czarne. To dawało nadzieję na szybsze złapanie sprawcy.
Kolejnym krokiem był wywiad z policjantami którzy pojawili się na miejscu. Obowiązkowe badanie alkomatem, które w tym wypadku działało na moją korzyść. Zero na cyferblacie, wydruk dołączony do akt. Sprawa miała zostać założona jeszcze tego samego dnia.
Zdziwiłem się nieco, gdy okazało się, że opiekę nad moją sprawą przejął inspektor, który z urlopu miał wrócić dopiero za tydzień. Do tego czasu właściciel UNO mógł spokojnie zreperować swój przód, no ale nie miałem ochoty walczyć z policją. Zająłem się kwestią ubezpieczenia AC, bo ze swoich na naprawę niestety bym nie wyłożył.
Zgłoszenie przyjęte, wizyta u rzeczoznawcy, wycena. Co ciekawe, okazało się, że mimo iż rozwalony miałem tylko bok, to ubezpieczyciel mógł stwierdzić, że naprawa jest nieuzasadniona ekonomicznie i niestety... mogłem co najwyżej dostać różnicę w cenie sprawnego auta i "wraku". Na szczęście tak się nie stało.
Już miałem finalizować sprawę naprawy szkody z AC i pogodzić z utratą zniżek gdy nagle cud... Dzwoni inspektor drogówki. Sprawa zamknięta i przekazana do sądu. Sprawcę odnaleźli na podstawie tych szczątkowych numerów rejestracyjnych. Miał OC i można było z niego skorzystać.
Szybka zmiana ubezpieczyciela (odwołałem AC, zgłosiłem OC) i już cieszyłem się, bo moje autko stało u lakiernika. I wszystko by było fajnie gdyby nie jeden detal...
Ubezpieczyciel nie chce wypłacić kasy lakiernikowi dopóki sprawca nie zostanie skazany prawomocnym wyrokiem. Według niego bez wyroku nie można ocenić, czy sprawca przyznaje się do winy. Rozprawa za miesiąc, usługodawca zły, że robota gotowa, a pieniędzy nie widać...
Ostatkiem sił postanowiłem skupić się i doprowadzić batalię do finału... wizyta w sądzie, jako oskarżyciel posiłkowy (poszkodowany), mogłem obejrzeć akta z przesłuchania sprawcy. Na szczęście okazało się, że przyznał się on w stu procentach do winy już w zeznaniach. Było to do tego stopnia korzystne pismo, że oskarżony zgadzał się w nim na pokrycie szkód ze swojego OC. Faks dokumentu do ubezpieczyciela i nie miał on już wyjścia. Musiał podjąć decyzję o wypłacie...
Finał na szczęście pozytywny, ale chyba tylko i wyłącznie dzięki obywatelskiej postawie Pań, które zapamiętały numery rejestracyjne i chciały się nimi ze mną podzielić za co jestem im dozgonnie wdzięczny...