Urwana antena

25 Mar 2013, 13:26

Witam
Sytuacja wygląda tak, że wyjeżdżałem tyłem przez rozsuwaną do góry bramę i niestety za nisko była rozsunięta, przez co zahaczyłem batem no i wyrwało go od tej podstawki. Teraz pytanie. Ona się wkręciła, właściwie wcisnęła z powrotem, ale zastanawiam się jak ona była przymocowana pierwotnie, w ogóle nie zwróciłem na to uwagi. Gwintu żadnego nie było. Wystarczy przykleić ten plastik czy konieczna wymiana? Teoretycznie po takim tylko wciśnięciu radio odbiera dobrze... ale może wypaść, bo jest tak włożona na słowo honoru
Druga sprawa to taka, że mi z 0,5mm podniosło ten uchwyt przylegający do dachu. Czy może przez to przeciekać woda? Nie wiem jak to jest zamontowane. Wystarczy trochę silikonu, czy trzeba będze rozbierać i ewentualnie wymienić element?

Chodzi o antenę w Skodzie Octavii I
pawpol90
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.9TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

25 Mar 2013, 15:00

na tą szczelinę to radziłbym Ci dać sylikonu troszkę i wcisnąć to do środka ile masz siły, a co do anteny to możesz wymienić element albo jak nie chcesz rozbierać to zamontować antenę wewnętrzną i praktycznie tak samo działa. to już od Ciebie zależy, możesz też zostawić antenę tak jak jest wciśniętą lecz ją zgubisz jadąc z prędkością większą.
FabianRnR
Początkujący

Prawo jazdy: 27 12 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford Mondeo I
Silnik: 1.8 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

25 Mar 2013, 15:11

A gdybym wstawił taką antenę i napuścił trochę kleju w to twrzywo? Trzymałoby? Na pewno sygnał by łapało, bo tam był taki pręcik łączący tą podkładkę z anteną i on się urwał, ale w momencie przyłożenia tej urwanej części i tak działa.
Druga sprawa, gdyby anteny nie było i ten pręcik będzie wystawał, to nie będzie problemów jak będzie na to padał deszcz? Jakieś zwarcie, czy coś.
pawpol90
Nowicjusz

25 Mar 2013, 15:39

hmmm.... zwarcia nie powinno być ponieważ to jest prosty przewód zakończonym tym biczem, nie wiem czy to będzie trzymać na klej, można spróbować, ale ręki uciąć nie dam... na allegro widziałem dużo anten w tym stylu, a jak drogo to można na szrocie poszukać. :)
FabianRnR
Początkujący

25 Mar 2013, 15:55

Dzięki. Jeszcze wrócę tylko do jednego

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

znalazłem zdjęcie podobnego uchwytu do anteny.

Uchwyt jest zbudowany tak, że jest uszczelka przymocowana do dachu i w nią wchodzi uchwyt na którym jest narysowana strzałka. W miejscu malutkiej białej kropki ten uchwyt przy pociągnięciu anteny delikatnie wydarło z uszczelki, tak, że wystaje ok. 0,5mm> Na siłę nie jestem w stanie go dopchnąć z powrotem, żeby wskoczył. I właśnie o tą szparkę mi chodzi, czy jest możliwość żeby przez nią podczas deszczu woda dostała się na karoserię, albo w ogóle gdzieś do wewnątrz. Ważne to jest też dlatego, że chciałem dzisiaj umyć auto
pawpol90
Nowicjusz

25 Mar 2013, 16:39

niby te 0.5 mm to nie jest dużo ale lepiej silikonem zalej i będziesz miał z głowy :) a co do samej antenki to możesz ją włożyć i też zalać silikonem aby się trzymała będzie mało estetycznie ale będzie działać :)
FabianRnR
Początkujący

04 Kwi 2013, 19:06

W sumie nawet nie będzie tego bardzo widać,więc spokojnie możesz przykleić to na silikon. Antenka na 100% będzie się spokojnie trzymać,bez żadnych obaw.
Avde
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1998
Auto: Ford