Używany minivan rodzinny z LPG do 30 tys. ?

17 Wrz 2017, 20:34

Hej,
Po przeczytaniu kilkunastu artykułów, które zawierały sprzeczne informacje, stwierdziłem, ze zdam się na wiedzę i doświadczeni użytkowników.
Do meritum - szukam używanego samochodu o nadwoziu van/minivan (MPV) z dużym bagażnikiem, z miejscem na trzy foteliki (to sobie mogę samodzielnie sprawdzić) oraz z możliwością założenia instalacji LPG, by móc ekonomicznie jeździć. Budżet: 30 tys. Więc w grę wchodzą zapewne roczniki 2009-2013.

Dla dociekliwych do pracy dojeżdżam na co dzień autostradą ok 26 w jedną stronę. Piszę, gdyby ktoś jednak chciał mi odradzić LPG. Dzisiaj, abym nie miał zbyt łatwo w poszukiwaniach, znajomy (pracujący w warsztacie samochodowym) doradził mi, że jeśli już koniecznie chcę LPG, to silniki MPI/TCU. No i że diesel wcale tak drogo nie wychodzi. Także jestem skołowany.

Poniżej potencjalna moja lista, aczkolwiek jestem otwarty na nowe pomysły:
Citroen: C4 (Grand) Picasso I/II, Berlingo II
Ford: S-MAX
Opel: Combo D, Zafira C
Renault: (Grand) Espace IV, (Grand) Scenic III
Volkswagen: Caddy III, Touran II
Peugeot: 5008

Wszystkim pomysłodawcom serdecznie dziękuję!
Proximm
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia I
Silnik: 1.2 HTP
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

18 Wrz 2017, 18:11

Diesel wychodzi "tanio" jeśli się nie psuje a nigdy nie masz pewności co kupisz ;P

Citroen: C4 (Grand) Picasso I/II,

Spoko ale dwójek nie znajdziesz za 30k, pierwsze generacje ok.

Berlingo w sumie też ok, ale jako rodzinne auto bym tego nie kupił - hałas w środku, nie najwyższa jakość materiałów. W combo i caddy zresztą podobnie
S-max spoko, Zafira również.
Espace ma swoje problemy, ze scenic'iem jest lepiej.
5008 może być, nie kupisz dobrego tourana II za 30k.

Z tego co zaproponowałeś wybierałbym pomiędzy s-max'em i c4 grand. Zerknij na Hondę FRV
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Wrz 2017, 22:01

Dzięki za kompetentną odpowiedź!
Proximm
Nowicjusz

20 Wrz 2017, 12:30

Podłączam się do opinii odnośnie zakupu s-maxa lub Opla Zafiry, szczególnie z silnikiem 1.8 który dobrze znosi lpg, samo auto przestronne i rodzinne, podobnie jak Grand Picasso, tylko nie wiem dokładnie jak tam elektronika w sensie niezawodności.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

20 Wrz 2017, 14:02

Odnośnie Zafiry, to słyszałem, że nie ma isofixa w środkowym fotelu w drugim rzędzie.
Proximm
Nowicjusz

31 Mar 2018, 00:38

a co powiedzie na temat
pod gaz do 2.0
Galaxy
Espace
Sharan
5008
Kali85
Nowicjusz

Auto: Ford
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Klasyki Audi na Goodwood Festival of Speed
    Na linii startowej tegorocznego Goodwood Festival of Speed, który w dniach od 4 do 7 lipca odbędzie się w południowej Anglii, Audi Tradition wystawi trzy historyczne samochody. Do angielskiej Mekki miłośników ...