VAT 23 za niemieckie moto

15 Lis 2021, 21:20

Siema bobry :)
Chcę się tylko upewnić jak bardzo wtopiłem.
Nieświadomy kuriozalnego przepisu w ustawie VAT o definicji nowego pojazdu, kupiłem motocykl z 2020r w niemckim salonie z przebiegiem niecałych 200km.
Faktura wystawiona z wartością netto (wpłacone oczywiście brutto), 0%MWSt, zapis, że moto będzie eksportowane do PL i jakaś pieczątka z niemieckiej ustawy że podatek nie może zostać pobrany (jakiś paragraf 25a).
Przy próbie rejestracji w PL, US uprzejmie poprosił o wpłatę ponad 3k eurokłaków podatku VAT (plus karę), bo moto jest nowe. :shock:
Termin 14 dni już dawno upłynął, zostało kilka na rejestrację. Jak z tego wybrnąć?
Mogę moto zarejestrować w DE i dojeździć te 6kkm tylko czy coś to da?
Będę wtedy mógł go zarejestrować w PL bez opłaty tego cholernego VATu, który wg mnie niesłusznie naliczają?

Salon odkupił moto od pierwszego właściciela (który zapłacił 19%VAT) stąd VAT nie jest już do odzyskania (zwrot z podwójnie naliczonego).
Sprzedawca nie zgodził się na korektę faktury, żeby usunąć zapis o eksporcie, bo obawiam się, że to może mnie zablokować przed rejestracją w DE. :| :cry:
Czy przy ewentualnej późniejszej odsprzedaży do PL nie będzie problemów? Zakładając, że będzie już ponad 6kkm będzie podstawa do zwolnienia z VAT. Tylko PCC i rejestracja bo akcyzy na motor w UE nie ma na szczęście. Pytam, bo podobno US 5 lat czeka na Twoją kasę.

Jesteśmy cierpliwi - urząd skarbowy... :cry:

Tylko nie piszcie mi proszę złapać VAT i po problemie. Takie rozwiązanie to ja też znam. Przelicz sobie ile to jest 3,6k€
Buziaki za info :oops: czy tam piwko.
Sylo
Nowicjusz

16 Lis 2021, 12:01

Sylo napisał(a):Faktura wystawiona z wartością netto (wpłacone oczywiście brutto)
No ale jak faktura jest netto 0% to płacisz tyle co na FV.

Pozostaje Ci chyba tylko zwrot motoru i odzyskanie kasy lub zapłacenia drugi raz tego VATu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lis 2021, 19:25

Faktura została wystawiona poprawnie. Nie mógł naliczyć podatku związku z eksportem do innego kraju UE. Nie wiem co widniało by na fakturze gdybym zdecydował na rejestrację w DE.
Zwrot motocykla nie wchodzi w rachubę. Nawet jeśl, to na jakiej podstawie, skoro termin odstąpienia od umowy już upłynął (zakładając, że mają zbliżone przepisy), a wad ukrytych nie ma.
Wydaje mi się, że ta pułapka podwójnego opodatkowania wynika z zawiłości przepisów podatkowych, a że rzadko się zdarza, to nikt tego nie zmienia, tym bardziej że na rękę pazernemu urzędowi. Niemniej w/w pytania pozostają otwarte.
Sylo
Nowicjusz

05 Gru 2021, 20:59

Sylo napisał(a): i jakaś pieczątka z niemieckiej ustawy że podatek nie może zostać pobrany (jakiś paragraf 25a).

czyli Typowa niemiecka faktura vat marża :D
Sylo napisał(a):Pytam, bo podobno US 5 lat czeka na Twoją kasę.

Jesteśmy cierpliwi - urząd skarbowy...

Tak 5 lat i plus odsetki od tych 5 lat więc to dodatkowe koszty
Sylo napisał(a):Przy próbie rejestracji w PL, US uprzejmie poprosił o wpłatę ponad 3k eurokłaków podatku VAT (plus karę), bo moto jest nowe. :shock:
Termin 14 dni już dawno upłynął, zostało kilka na rejestrację. Jak z tego wybrnąć?

Ok rozumiem że chcą od Ciebie VAT jako że kupiłeś pojazd nowy, ale o jakiej karze mówisz?
Na rejestrację aktualnie masz 60dni (ustawa Covidowa)
Jeżeli się nie zmieścisz to w WK jest też przewidziana kara od 200 do 1000zł za brak rejestracji w terminie. :mrgreen:

Jeszcze zapytam , kupiłeś na firmę czy prywatnie ?
toyman40
Stały forumowicz

05 Gru 2021, 21:18

Zakup prywatny. Nie wiem czy to faktura VAT marża. Wydaje mi się że zwykła na eksport.
Postanowiłem zarejestrować w DE, dojeździć powyżej 6kkm i może później przejdzie rejestracja w PL, bo w czasie rejestracji nie będzie występować zmienna nowego pojazdu więc urzęd nie będzie miał chyba podstaw do ubiegania się o zapłatę VAT. Innego wyjścia nie znam a jest o co walczyć. 60 dni na rejestrację z powodów wirusowych nieaktualne. Termin upłynął.
Sylo
Nowicjusz

05 Gru 2021, 21:33

Sylo napisał(a):Nie wiem czy to faktura VAT marża. Wydaje mi się że zwykła na eksport.

To jest niemiecka faktura vat marża, tak jak i u nas też są takie faktury, inaczej prywatnie nie mogli by Ci wystawić.
Co do 6000km to albo pojeździć albo przekręcić licznik do przodu :lol:
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...
    Firmowe hatchbacki klasy C – co oferują wersje bazowe?
    Według najnowszych danych Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego najpopularniejszym segmentem minionego roku okazała się klasa C. Od stycznia do grudnia zarejestrowano w sumie 139 tys. kompaktów. Jak podaje Samar, ...

06 Gru 2021, 17:31

Moto jest nowe nie wiem nawet czy jest jakieś oprogramowanie żeby nabić licznik. W ogóle duże ryzyko, bo teraz policja w czasie kontroli sprawdza stan licznika.
Trzeba doojeździć.
Sylo
Nowicjusz