VW Passat problem z ABS-em znowu ...

09 Lis 2008, 01:58

Witam,
Ponownie w moim passacie pojawił się problem z ABS-em. Mianowicie po przekręceniu stacyjki słyszę 3 krótkie sygnały dźwiękowe i włącza się kontrolka iż coś jest nie tak z ABS-em. Na żadnym kompie nie mogą ustalić co jest przyczyną (próbowałem na 5, w serwisach i prywatnie). Ktoś może się już z tym spotkał i może mi pomóc? Jeśli nie to może ktoś wie jak to wyłączyć bo ten dźwięk doprowadza mnie do szału a i kontrolki migające non stop też jakoś nie poprawiają nastroju podczas nocnej jazdy. Tak więc chciałbym znaleźć odp. na pytanie: jak to naprawić albo jak wyłączyć kontrolki i dźwięk?
Passat 1,8 Turbo, 1998 rok.
Z góry dzięki za pomoc.
SilverSin
Nowicjusz

• 09 Lis 2008, 15:24

A czy podczas świecenia się kontrolki ABS-u i sygnału,to ABS działa,czy wyłącza się?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Lis 2008, 00:29

W momencie kiedy kontrolka ABS-u świeci ABS nie działa. Najdziwniejsze jest to że podczas jazdy kontrolka ta raz się zapala a raz gaśnie. Kiedy auto całą noc stoi nie odpalane i rano odpalam auto kontrolka się nie zapala. A kiedy auto jest ciepłe to zapala się od razu. Może to w czymś pomoże ...
    SilverSin
    Nowicjusz

10 Lis 2008, 12:13

Ciekawe jest to,że po podłączeniu do komputera nie wyświetla się żaden błąd.Jeżeli lampka kontrolna się zaświeca,to moduł ABS-u sygnalizuje jakąś niesprawność,co jest zapisywane w postaci błędu.Błąd ten powinien być zapisany w pamięci systemu.Jedynie co przychodzi mi na myśl,to poprostu jakiś luźny obwód elektryczny zasilania modułu - przy braku zasilania nie ma żadnego błędu.Sprawdz bezpiecznik czy nie jest luźny w gnieździe,złącza przy bezpieczniku i złącze perzy module ABS-u.Dla pewności posprawdzaj też złacza przy czujnikach kół.Ale jeżeli wariowałby któryś z tych czujników,to powinien się zapisać błąd w obwodzie czujnika danego koła.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

18 Lis 2008, 21:31

Ok przejrzałem całą elektrykę. Sprawdziłem i przeczyściłem wszystkie kostki. Dalej to samo. Wstawiłem teraz jednak oryginalne radio Gamma (czytałem że inne radio także mogło powodować powstawanie/podtrzymywanie błędów), pod koniec tygodnia udaję się ponownie na komputer mam nadzieję że teraz reset systemu pomoże bądź też znajdzie konkretną przyczynę problemu.
    SilverSin
    Nowicjusz

23 Lis 2008, 13:56

No to podłączenie do komputera i pomogło i nie. Po 1 wszystkie czujniki, pompa itd ok bo nie pokazało żadnych błędów. Wyświetliło tylko jeden błąd, mianowicie coś jest nie tak w desce rozdzielczej. Błąd nie był permanent więc go wykasowaliśmy. Po odłączeniu kompa auto chodziło dobrze przez 1 dzień teraz znów wariuje po podpięciu go ponownie pod kompa znów wyskoczył błąd iż coś jest nie tak w desce rozdzielczej. Tylko teraz pytanko co tam może być nie tak ? Przecież nic poza kontrolką tam nie ma. A może się mylę ?
    SilverSin
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Filmy szpiegowskie Toyoty Supry z toru Nürburgring
      Szpiegowski film z testów Toyoty Supry na torze Nurburgring. Tył auta przypomina koncepcyjny supersamochód Toyota FT-1. Premiera flagowego auta sportowego Toyoty jest przewidywana na 2018 r., rok po debiucie ...
      Jak ominąć przeszkodę na drodze
      Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...

15 Mar 2013, 22:16

Objawy opisane wyżej przez SilverSin wskazują na uszkodzenie sterownika pompy układu ABS. Uszkodzone pompy występują z numeracją 3B0 614 111 lub 8E0 614 111 ......(kropki zastępują litery alfabetu dla danego modelu pompy).Numer pompy znajdziesz na aluminiowym bloku pompy między przewodami hydraulicznymi.
    ABSLODZ
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 1995
    Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Vw Passat B5 1.8 T
    Silnik: 1.8 T
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999