03 Cze 2025, 19:27
Cześć,
Mam pytanie co do VW polo 1.2 benzyna 60km z 2k9, a dokładnie z silnikiem o oznaczeniu CGPB. z przebiegiem 190k km, wymieniany olej/filtry ~2k km wcześniej, przed wymianą niestety nie wiem jak funkcjonowało, gdyż nim nie jeździłem.
Do jazdy miejskiej nie ma problemu jeździ się przyjemnie jak na taką moc, wystarczający do codziennego poruszania się, natomiast od pierwszej trasy (w jedna strone) 150~km autostrada jak i (w drugą) 150~km wioskami nie oszczędzając go, w jednym i drugim przypadku po takiej trasie samochód zaczyna terkotać niczym dizel, brardziej klekot niż metaliczny dźwięk. Nie mam słuchu mechanika, lecz mam wrażenie, że coś może być nie tak. Próbowałem go rozgrzać w miejskich warunkach, aby osiągnąć taki efekt w celu "pokazania" tego mechanikowi, ale niestety oczywiście się nie udało. Jedynie po takiej próbie na 3 biegu zbliżając się do 3k obrotów dodając gazu też różnie brzmi. Po ostygnięciu - jazda po nocy i ochłodzeniu powrót do początku.
Nie zauważyłem, żadnych spadków mocy, problemu z rozruchem, szarpań ani nic innego co wzbudza zainteresowanie. Z jednej strony po mieście nie mam tego efektu, ale nie wiem czy warto to zignorować, czy próbować to jak najszybciej rozwiązać, choć trasy nie są częste, ale występują.
Również nie chce dać się naciąć na "dodatkowe" koszt od mechaników, gdyż na chwilę obecną brak zaufanego, a żeby nie wyszło że będzie wymiana czegoś co jeszcze może posłużyć i przewyższy wartość auta.
Czy macie może jakieś pomysły czemu się przyjrzeć, gdyż większość co czytałem to powinno się dziać na zimnym silniku, a nie na rozgrzanym.
Dzięki z góry