REKLAMA
Witam, mam duży problem którego nie mogę zdiagnozować, mechanicy, diagności również, albo nie wiedzą co się dzieje albo mówią że wszystko wygląda ok. Auto nie ma mocy ani na PB ani na LPG. Od dołu zbiera się tragicznie, od 2,3 tyś trochę lepiej ale też nie zawsze. Po rozpędzeniu auta np. na 3 biegu i puszczeniu gazu jest szarpnięcie i czuć że auto ma ubogą mieszankę. Czasami wyskakiwał błąd:
17560/P1152/004434 - Long Term Fuel Trim Additive Air; Bank 1; Range 2: System too Lean
który oznacza zbyt ubogą mieszankę. Ostatnio prawie ten błąd nie występuje ale auto dalej tak samo nie ma mocy. Potwierdziły to również świece które jak wymieniałem były całe okopcone na biało.
Teraz wypisze co zostało wymienione:
Pompa paliwa, listwa wtryskowa, świece, cewki, sonda (szerokopasmowa), filtry, aku, alternator ok. Czyszczona przepustnica+ adaptacja, sprawdzany kolektor-szczelny.
Dodatkowo listwa wtryskowa LPG oraz reduktor. Wszystkie części oryginał VW lub bardzo dobry zamiennik. Wszystko wymieniałem sam więc jestem tego pewien.
Sprawdzano ciśnienie sprężania na cylindrach, wyszło idealne, ok 15 bar na każdym...
Auto ewidentnie się męczy, najgorsze że mechanicy nie wiedzą co jest, albo mówią że wszystko ok. Ostatnio byłem kolejny raz na diagnostyce to sprawdzili analizatorem spalin i podobno od 2,3 tyś ma idealną mieszankę, trochę ubogo na jałowych ale minimalnie ( oczywiście było to sprawdzane na postoju...)
Słyszałem np. o AFR, może podczas jazdy wykazałoby coś. Albo może ktoś poleci jakiegoś człowieka z wielkim łbem który usiądzie i pomyśli a nie tylko podłączy kompa i sprawdzi czy są błędy.
Nie mam już pomysłu co jest nie tak. Macie jakieś pomysły gdzie szukać rozwiązania? Proszę o pomoc...