Vw polo 95' problem z elektryką

26 Sty 2012, 21:07

Witam. Proszę o pomoc.
Problrm jest dość poważny i trwa naprawde zbyt długo.
Odnośnie problem tego typu, iż przy zgaszaniu silnika czy nawet wyłączaniu zapłonu czyli przekręceniu kluczyka na pozycję 1, liczniki tzn. zegar i przejechane kilometry się wyłaczają. Dodam, że inne urządzenia które działają dzięki akumulatorowi w samochodzie tj. radio, zapalniczka czy mała czerwona dioda działają. Musi być to spowodowane odcięciem prądu, ponieważ wskazuwki prędkościomierza i obrotomierza zostają na pozycjach tzn. jakbym jechał 100km/h i przekręcił kluczyki o wskuzuwki były by jedna na 100km a druga na 3tys. Tak samo wskazuwka od paliwa - nie spada. Dodam jeszcze, że słychać wtedy dzwięk (ok.1-2 sek.) resetowania "nie wiem czego, bo to przecież stary samochód" To samo dzieje się kiedy kluczyk przekręcam na zapłon tzn. słychać ten dzwięk a liczniki zegar i przejechane kilomerty są wyzerowane. Czym może to być spowodowane, jeszcze raz proszę o pomoc. Sorki za taki niepełnosprawny tekst ale chciałem to doklanie ująść ;p.
Pozdrawiam
stiff100
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

26 Sty 2012, 22:22

Po jakim wypadku jest to polo ?
andrzej_124
Stały forumowicz

27 Sty 2012, 10:27

po zadnym wypadku, tak stało się z dnia na dzień
stiff100
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

07 Lut 2012, 18:49

1.Z tym dzwiękiem( nie jest związany z usterką)w/g mnie to normalne.
2. Masz prawdopodobnie problem z kablami : coś nie łączy, albo zwiera . Sprawdziłbym najpierw jakie masz U na instalacji (jak więcej niż 13V to ok) ,następnie poruszał wiązkami,(może to być słaby kontakt z masą przy liczniku), Jeśli nie jesteś pierwszym właścicielem może ktoś dłubał przy tablicy maskujac jakąś awarię np mostkując kable (co wyszło po przekroczeniu pewnej ilości km)
TadeuszM
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1977
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne