VW T5, 1.9 TDI 63kW-Problem!!!

11 Gru 2010, 18:39

Tzn. w T4 podobno trzeba zdjac nawet zderzak zeby je wykrecic. A w T5 ktos mi mowil ze sa pod pokrywa zaworowa :lol: mozliwe to jest? Kątem oka widze, nie wiem czy dobrze celuje, ale wydaje mi sie ze sa w bloku przed chlodnicami, bo jakas wiazka biegnie od prawej do lewej strony silnika (1.9 TDI, 63kw)
rallyfan5
Nowicjusz

Miejscowość: KUTNO

11 Gru 2010, 22:01

Głupot niezłych Ci ktoś nawciskał.
W T4 odkręcasz dwie śrubki i wyjeżdża chłodnica do przodu i już widać świece. Nie trzeba nic kombinować. W silniku AAB jest to o tyle męczące, że 5 świeca schowana jest za pompą paliwa i nie da się jej wymienić bez demontażu tejże pompy ale przy 4 na 5 sprawnych świecach i tak spokojnie nawet w największe mrozy odpali. W moim podobnie, tyle, że pompa ma nieco inne ułożenie i przy odrobinie szczęścia i specjalnie dorobionym kluczu udaje się świecę wykręcić, gorzej z wkręceniem. Niedaleko wtrysków powinny być świece w tym silniku, poszukaj, znajdziesz na pewno.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

11 Gru 2010, 23:03

Pokaze na przykladzie tej aukcji:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Czy te 4 otworki w glowicy to jest miejsce montazu swiec? Czyli mam rozumiec ze trzeba wysunac chlodnice aby uzyskac do nich dostęp...bo w praktyce to ciezko mi dojrzec cokolwiek gdyz dostepu utrudniaja tez wentylatory.
rallyfan5
Nowicjusz

Miejscowość: KUTNO

11 Gru 2010, 23:09

Tak to są otwory w ktore wkręcasz świece żarowe...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Otwieranie drzwi bez udziału kluczyka – 1984 rok
    Współcześnie otwieranie drzwi pojazdu kluczykiem jest anachronizmem. Elektroniczny pilot na fale podczerwone (Infrared) otwierający drzwi auta jest standardem oczywistym nawet w najmniejszych samochodach miejskich. ...
    Wady i zalety opon całorocznych / wielosezonowych
    Widzę, że trend kupowania opon tego typu utrzymuje się i z roku na rok coraz więcej kierowców decyduje się na takie opony. Postanowiłem dodać taki temat w którym każdy może napisać własne zdanie odnośnie wyboru ...