W203 - automatyczne włączanie świateł, pomiar oleju w silniku i kamera

15 Sty 2020, 07:47

Witam serdecznie mam do was pytanie
1.Czy w Mercedesie w203 wersja przed liftem w oryginalnej radio-navi idzie jakoś zamontować kamerę cofania?
2. Bawiłem się ostatnio w ustawieniach i coś zepsułem mianowicie gdy go kupiłem w pozycji 0 świateł same się one zapalały a teraz muszę to robić ręcznie, wie ktoś jak to spowrotem ustawić?
3. Wiem że głupie pytanie próbowałem już z internetem ale coś chyba robię źle, napisałby mi ktoś instrukcje jak sprawdzić poziom oleju?
Z góry bardzo dziękuję
Mi3W
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Marea
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

15 Sty 2020, 11:53

Mi3W napisał(a):1.Czy w Mercedesie w203 wersja przed liftem w oryginalnej radio-navi idzie jakoś zamontować kamerę cofania?
Powinieneś posiadać w tej nawigacji wyjście wideo do podłączenia kamerki ale podaj jeszcze dokładnie jaki dokładnie ma ona model? Co do kamerki cofania to są do tego modelu dedykowane kamery z całym okablowaniem np. MaxiCam CA9873 NTSC.
Mi3W napisał(a):2. Bawiłem się ostatnio w ustawieniach i coś zepsułem mianowicie gdy go kupiłem w pozycji 0 świateł same się one zapalały a teraz muszę to robić ręcznie, wie ktoś jak to spowrotem ustawić?
Musiałeś zmienić w ustawieniach podczas zabawy. Wchodzisz w komputerze w "menu lighting" i będziesz miał dwie opcje do wyboru manual i constant. Ustawiasz pokrętło od świateł na pozycję 0 i w komputerze opcję constant. Po tym świetła powinny automatycznie włączać się po uruchomieniu silnika lub zapłonu tu już nie pamiętam dokładnie ale nie będziesz musiał pamiętać o ich włączaniu :)
Mi3W napisał(a):3. Wiem że głupie pytanie próbowałem już z internetem ale coś chyba robię źle, napisałby mi ktoś instrukcje jak sprawdzić poziom oleju?
Jaki masz tam silnik? Jest bagnet oleju, bo przeważnie ich nie było i mając taki bagnet można sprawdzić poziom odkręcając odpowiedni korek i wsadzając go tam w celu wykonania pomiaru. W innym przypadku musisz wykonać pomiar wchodząc w menu serwisowe na zegarach i odczytać tam poziom oleju.
Jak to się robi?
1. Przekręcamy kluczyk do zapłonu - I pozycja (nie odpalamy auta)
2. Przyciskiem z kierownicy ustawiamy na zegarach wyświetlanie przebiegu
3. Trzy razy szybko wciskamy przycisk resetu licznika
4. Jesteśmy w menu serwisowym
5. Przyciskami z kierownicy wybieramy pozycję ekrany na której będzie ol: i będzie podana wartość oleju w litrach. Jak znajdziemy ten ekran to przy wyłączonym silniku pewnie będą tam kreski, wtedy należy go odpalić i poczekać jakieś 2-3 minuty aż wartość ilości litrów przestanie się zmieniać.

Dalej możesz sprawdzić czy stan oleju na takiej zasadzie czy jest go za mało, za dużo czy jest ok. Dokładnie nie sprawdzisz ile jest dlatego najlepszy pomiar będzie jednak za pomocą bagnetu. Wracając do tego sprawdzenia robisz go tak: przekręcasz kluczyk do pozycji pierwszej -> ustawiasz na wyświetlaczu komputera przebieg -> wchodzisz w podmenu (do zakładki z olejem) -> masz informację żeby w tym momencie przekręcić kluczyk do zapłonu bez uruchamiania silnika (przekręcasz i czekasz) -> otrzymujesz informację w której możliwe są trzy przypadki (oleju jest za dużo, oleju jest za mało, olej jest na prawidłowym poziomie)

Moim zdaniem warto sobie załatwić lub kupić taki bagnet bo jednak przy okresowym pomiarze oleju na pewno się przyda :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Sty 2020, 21:17

Dziękuję za informację, bardzo mi pomogłeś i wszystko już ogarnięte :piwo:
Mi3W
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Marea
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG