REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Wydaje mi się że to to samo. Ja stosowałem do przesmarowania zamków w drzwiach w niedużej ilości w Yarisce. Sprawdziłem przed chwilą i jest to dokładnie wazelina techniczna w sprayu.MotoAlbercik napisał(a):wazelinę w spreyu i czy to jest to samo co wazelina pod normalną postacią, czy coś innego
Co roku tak smarujesz? Do mechanizmów szyb trzeba chyba demontować boczki w drzwiach.MotoAlbercik napisał(a):Generalnie chodziło mi o wazelinę w sprey bo chcę przesmarować mechanizmy szyb elektrycznych i zamków centralnych oraz klamek zewnętrznych na zimę
Ja muszę uszczelki przesmarować, ale czekam na trochę lepszą pogodę bo ostatnio non stop mokro i prawie cały czas pada ;/MotoAlbercik napisał(a):Jednakże jeżeli miałbym smarować same uszczelki, to zrobiłbym to silikonem - wazelina jak jest zimno, to robi się "klejąca". Silikon lepszy jest.
ArteK napisał(a):Co roku tak smarujesz? Do mechanizmów szyb trzeba chyba demontować boczki w drzwiach.
Najszybciej tu dostaniesz i nie musisz jeździć i szukać bo kurier do domu przywiezieMotoAlbercik napisał(a):Najgorsze jest to, że w sklepach ciężko jest kupić taką wazelinę w spreyu. Będę musiał chyba przez allegro ściągnąć
ArteK napisał(a):U mnie w (żabie) Grand Voyagerze zdjęcie boczka to min. 30min
ArteK napisał(a):do tego jeszcze folia którą trzeba by odkleić więc sporo roboty (tak żeby nic nie poniszczyć),
Jest to fajna spraw do wygłuszania drzwi tylko dobra potrafi kosztować nawet dwa razy tyle co piszesz, ale zdaje egzamin jak się dobrze ją przyklei. Fajne można też wygłuszyć komorę silnika, a nawet samą maskę odpowiednimi matami, ale to już inny temat niż wazelina w spray'uMotoAlbercik napisał(a):Ale folia to nic, lepsza jest mata bitumiczna - jest skuteczniejsza. A koszt na 4 drzwi to średnio 120 zł. Zależy oczywiście od wielkości i kształtu drzwi.
No niestety spinki, śrubki i inne duperele i się schodzi no może nie 30 minut ale 20 na pewno. Tak żeby nic nie połamać, a zatrzaską są tak delikatne że źle podważysz i trzeba nowy zakładać.MotoAlbercik napisał(a):Łoj...Ja jak zdejmowałem boczek pierwszy raz, to też się męczyłem jakies pół godzinki, Ale teraz jak wiem gdzie jest jaka śrubka, a gdzie kołek, wiem jak zdemontować osłonki klamek, sterowników szyb itd, to idzie mi to jak burza.
ArteK napisał(a):No niestety spinki, śrubki i inne duperele i się schodzi no może nie 30 minut ale 20 na pewno. Tak żeby nic nie połamać, a zatrzaską są tak delikatne że źle podważysz i trzeba nowy zakładać.