Witam szukam auta oszczędnego, ale pozwalającego na bezpieczne wyprzedzanie przy prędkościach autostradowych. Wymagam od auta bezawaryjności, bezpieczeństwa, pewnego prowadzenia również przy wyższych prędkościach, dynamiki, praktyczności.
Jeżdżę 70% czasu poza miastem i zastanawiałem się nad dieselem. Rocznie pokonuje około 35tys km.
Byłem posiadaczem Audi A3 8P w sportsbacku z obniżonym zawieszeniem i to absolutne minimum jeżeli chodzi o gabaryt (potrzebuję czasami zabrać 2/3 walizki)
Rozglądając się po ofertach spodobało mi się A6 C6 3.0 TDI ze względu na wielkość i w miarę sensowne spalanie w trasie (7l/100km).
Raczej próbowałbym odejść od grupy VAG ze względu na ryzyko związane z rynkiem.
![Rolling Eyes :roll:]()
Jeździłem Laguna III i auto fajnie się prowadziło ale fotele przyprawiały o ból pleców po 2h jazdy.
Automatyczna skrzynia biegów byłaby na pewno na plus chociaż nie mam problemu z manualem. Podłokietnik to must have na dłuższych dystansach.
Na pewno chce unikać aut typu np. Toyota Corolla 2018 (auto zachowuję się jak ponton na pełnym morzu co przyprawia o mdłości a mam chorobę lokomocyjną
![Mr. Green :mrgreen:]()
).
Oglądałem też Peugeot 508, ale odpadł ze względu na brak sensownych schowków ,miejsca telefon czy cup holder do którego nic nie wejdzie albo zaleje centralną konsole.
Zdaję sobie sprawę, że to nie lada wyzwanie.
Proszę o pomoc i z góry dziękuje za rady
![OK :ok:]()