Nówka

20 Sty 2020, 11:38

Mondeo to fajne auto, nawet samo zaparkuje :naughty: ale niestety w mieści jest czasami masakra :( Dlatego chciałem sobie kupić drugie auto. Oczywiście interesują mnie tylko nieużywane.

Kwota to 60 tyś. zł. Chciałbym coś za 50 tyś. jeśli dałoby radę lub taniej. Można coś dorzucić jak jednak nie starczy.

Wymagania:
- hybryda/benzyna,
- nieduży rozmiar,
- dość mocy, by pojechać w trasę,
- klimatyzacja,
- automat.

Nie chcę też, by to był jakiś kompletny szrot z TFSI i DSG od VW.
Ostatnio edytowany przez Marcel2727, 20 Sty 2020, 19:22, edytowano w sumie 1 raz
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020
0

20 Sty 2020, 13:33

Skoro potrzebujesz drugie auto szczególnie do miasta to proponuję cos małego z segmentu B czyli Fiesta, Yaris, Corsa.
Marcel2727 napisał(a):- hybryda/benzyna
Z tym pierwszym będzie ciężko ale w benzynie spokojnie kupisz i z silnikiem który da radę w trasie. Nowy Yaris ma silnik 1.5 skrzynię sześciobiegową i wystarczającą moc żeby sprostać jeździe w trasie i zaparkować w dosyć ciasnym miejscu na parkingu.
Marcel2727 napisał(a):- nieduży rozmiar,
Te samochody co podałem powinny się tu sprawdzić. Jednak kupując drugie auto żeby tylko jeździć nim po mieście to nie wiem czy nie szkoda kasy bo zawsze większym samochodem można zaparkować nawet kawałek dalej i mieć spokój.
Marcel2727 napisał(a):- dość mocy, by pojechać w trasę
Tu raczej powinieneś skupić się na samochodzie do miasta bo w trasę masz czym jeździć.
Marcel2727 napisał(a):- klimatyzacja
Dzisiaj chyba już wszystkie samochody ją mają w podstawowym wyposażeniu. Tak więc o to nie masz się co martwić.
Marcel2727 napisał(a):- automat
W takich małych samochodach najczęściej hybrydy maja automaty typowych silników benzynowych będzie mniej z automatami ale są i da się coś znaleźć. Tu jednak cena sporo idzie do góry jak mamy automat.

Marcel2727 napisał(a):Nie chcę też, by to był jakiś kompletny szrot z TFSI i DSG od VW.
Ja bym tego tak nie nazwał. Nowe silniki są poprawione, a skrzynia DSG bardzo fajnie pracuje. Usterki zdarzają się w każdym samochodzie. Ty kupujesz nowe auto więc masz gwarancję i myślę że ją bezproblemowo przejeździsz odpowiednio dbając o auto.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
1

20 Sty 2020, 17:02

Automat bardzo ogranicza oferty w tym budżecie.
Suzuki Swift może być niezłą opcją
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
1

20 Sty 2020, 18:31

@yeti

Niestety manual w mieście to kompletne nieporozumienie, co innego jakby to było auto w trasę z dieslem. W mieście co chwila się zatrzymujesz, manual potrafi bardzo zbrzydnąć i gdybym już miał jechać z taką skrzynią to chyba tylko w razie braku innej opcji.

ZDJĘCIA SĄ POGLĄDOWE, A CENA NIE UWZGLĘDNIA DODATKOWEGO WYPOSAŻENIA JEŻELI WYSTĘPUJE

Chciałbym jednak podaną cenę auta do którego nie dopłacam nagle 5 tyś. by mieć klimę. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem? Trochę zbyt dobrze wyposażone to auto jak na 60 tys. alusy, kamerka, start-stop czy podgrzewanie.

@Cichy77 Z czego wiem to np. Hyundai i10 wymaga dopłaty, by taką klimatyzację w ogóle mieć i to nie tanią. Nie kupuję auta na 3 lata, by zadowolić się gwarancją, takie myślenie to dopiero strata kasy. Gdyby to była Kia 7 lat czy Skoda 10 lat mógłbym bardziej przymknąć oko.

Ehh... jak widać trzeba nieco konkretniej to opisać, ktoś będzie jeszcze tym autem jeździł i już wolę dalej nie tłumaczyć, bo czemu tak, jak i dlaczego - po prostu stąd chciałem nieco mocy na trasę.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

0

20 Sty 2020, 18:45

Telefon nic nie kosztuje, podobnie wyposażony swift z 2019r kosztuje 56900
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
1

20 Sty 2020, 19:19

Zdjęcie
Zdjęcie

XD

Pozostaje zatem chyba tylko telefon.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obiekty pozwalające na wyczynową jazdę samochodem
    Mieszkańcy Warszawy i okolic, którzy odkryli w sobie zacięcie do motorsportu nie powinni martwić się dostępnością obiektów pozwalających na wyczynową jazdę. Takie miejsca znajdziemy zarówno w samym mieście, ...
    Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...

21 Sty 2020, 14:24

https://suzuki.pl/pdf/auto/katalogi/swift.pdf

Nie chciało mi się dzwonić, więc sprawdziłem informacje na stronie producenta - tak wyszło w sumie szybciej i wiadomo, że wyposażenie to nie ściema. W tej cenie raczej trudno to przebić, ale czekam na inne propozycje.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

0

21 Sty 2020, 14:43

No dobra a co powiesz na 1.6 MPI 125 KM 6AT ma w sumie wszystko to co potrzebujesz i tu jest w cenie do zaakceptowania. Kosztuje 59777zł :mrgreen:
Marcel2727 napisał(a): W tej cenie raczej trudno to przebić
No Swifr jest sporo tańszy od np. Vengi ale ma też słabszy silnik [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
1

21 Sty 2020, 15:47

I ma bardzo dobre wyposażenie - podgrzewane siedzenie przednie, kamera cofania, alusy, światła dzienne. Patrząc od 0 do 100 wychodzi na to, że mają bardzo podobną prędkością w rozpędzaniu się - 11 sekund. Zapewne dlatego, że jeden to maluch, a drugi to minivan. Chyba, że źle na to patrzę :roll:
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

0

22 Sty 2020, 18:46

Jeszcze pytanie czy jest coś w okolicach tej kwoty coś z normalną, tylną kanapą? Ta w Suzuki to proszenie się o złamanie karku. Czy można coś z tym jednak zrobić?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

0

24 Sty 2020, 00:56

Temat można zamknąć, ostatecznie padło na Yarisa Hybrid.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

0