Winny akumulator czy alternator?

22 Sty 2015, 14:22

Po raz drugi zdarzyła mi się taka sytuacja:
Wyjeżdżam autem (opel corsa 97' 1.4 60km, lpg) przejadę 2 kilometry i nagle gaśnie i nie idzie go odpalić...
Przyjechał znajomy i z kablami odpaliłem od jego akumulatora a, gdy dojechałem do domu to sprawdziłem czy zapali - zapalił i wszystko dobrze chodzi znowu.
To będzie wina akumulatora czy alternatora ? Ma na to wpływ fakt że jechałem na gazie ?
szymek6786
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 12 1996
Auto: Nie mam

23 Sty 2015, 11:52

Zdecydowanie akumlator który musisz wymienić na nowy,gdyby był to alternator to podejrzewam że wtedy samochód w ogóle by nie odpalił. Akurat w kwestii wyboru dobrego modelu możemy pomóc,zajmujemy się tym na co dzień.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2015, 13:27

Petrostar napisał(a):Zdecydowanie akumlator

A dlaczego - jak alternator go nie naładuje tak jak powinien, to aku nic niewinny...
Proponuję sprawdzić napięcie ładowania z wyłączonym wszystkimi odbiornikami oraz drugi pomiar po właczeniu świateł mijania albo ogrzewania tylnej szyby. Jeżeli będzie to altek, to napięcia będzie za niskie. Albo za wysokie, które mogło uszkodzić aku. A jak ładowanie będzie ok, to trzeba jeszcze sprawdzić prąd pobierany z aku na postoju i dopiero można coś na ten temat myśleć dalej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Mar 2015, 12:23

Także polecam sprawdzić napięcie i wtedy wyjdzie czy winny jest akumlator czy alternator i co będzie trzeba wymienić. Koniecznie daj znać jak będziesz już po,czekamy na Twoją odpowiedź.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6

26 Mar 2015, 00:02

Bez względu czy to alternator, czy akumulator to niestety czeka cię większy wydatek. No chyba, że kupisz używany, ale wtedy też nie możesz być za niego pewny.
adik356
Nowicjusz

Auto: wv

22 Kwi 2015, 12:24

Zawsze można oddać alternator do regeneracji. Cena jest stosunkowo niższa od nowego, a na przykład w firmie Elektrostart na regenerowane alternatory dają 12 miesięcy gwarancji - [reklama] Jest to chyba dobra opcja.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 23 Kwi 2015, 10:40, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Niedozwolona reklama
reset
Nowicjusz

Auto: Audi a3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niepowtarzalny Opel ADAM w modnym segmencie A
    Opel ADAM niewielki pojazd o długości zaledwie 3,7 i szerokości 1,97 metra (wraz z lusterkami bocznymi) oferuje praktycznie nieograniczone możliwości w zakresie zaspokajania indywidualnych potrzeb użytkowników. Na ...

15 Maj 2015, 09:04

Nie widzę sensu regenerować akumlatora,po prostu kup nowy,możesz przecież poszukać dobrego modelu w niższej cenie,wystarczy odwiedzić sklepy internetowe. daj znać czy teraz już wszystko w porządku.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4

17 Maj 2015, 19:54

Petrostar napisał(a):Nie widzę sensu regenerować akumlatora,

A czy ktoś pisze tu o regeneracji akumulatora?
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

28 Maj 2015, 10:08

W wątku mowa o alternatorze i owszem,można oddać go do regeneracji bo to akurat jedna z tych części oprócz turbiny można śmiało regenerować,lub poszukać nowego alternatora z tym że wyniesie Cię to drożej w praktyce. Ostateczna decyzja należy oczywiście do Ciebie,daj znać na forum.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6