Woda lecąca z klimatyzacji do kabiny Skoda Rapid

08 Kwi 2018, 16:39

Witam
jak w temacie, dzisiaj cieplejszy dzień więc postanowiłem włączyć trochę klime. Zazwyczaj mam ustawiony nawiew na szyby, ale że było ciepło przełączyłem na twarz i włączyłem klime. Po chwili kropelki wody zaczęły lać się z nawiewu, a właściwie pod wpływem powietrza tryskać mi w twarz. Poczytałem na internecie ze to może wina zapchanego odpływu - z tym że większości osób woda wtedy lala się z nawiewu pasażera na dywaniki. Postanowiłem to sprawdzić ale w moim przypadku jak włączyłem klime po raz kolejny znowu zaczęła tryskać woda ale już jakby mniej, przestawiłem na szyby - nie było grama wody, później na nogi - również suchutko i znowu dałem na twarz i ku mojemu zdziwieniu również było już okej, ale chciałbym zapytać czy mam się czym martwić ? czy jest to normalne? albo czym to może być spowodowane że woda leje się jedynie gdy mam ustawiony nawiew na twarz i w zasadzie to tylko z jednego z nich (tzn na desce są 4 te nawiewy a woda lala się tylko z jednego który jest najbliżej kierownicy po prawej stronie)
Samochód to skoda rapid 1,2 TSI 2015r - dodam ze auto mam od roku i nie zauważyłem wcześniej takich problemów z klimatyzacją
Pozdrawiam
Qatooo83
Nowicjusz

Auto: Skoda Rapid
Silnik: 1.2 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

09 Kwi 2018, 15:40

W klimatyzacji nie ma wody. Tam jest gaz. Gdyby była jakas nieszczelność, to gaz by uciekał, chłodzenie było coraz mniej efektywane, aż w końcu klima by staneła.
A jeżeli chodzi o wodę z nawiewów na twarz, a z innych nie ma, to wydaje mi się, że prawdopodobnie coś musiałeś kiedyś wlać do tych kratek. Tym bardziej, że jak piszesz, tej wody prawie nie ma. Nie stosowałeś kiedyś jakiegoś odgrzybiacza w piance albo coś podobnego? Wody w nawiewach być nie powinno, bo to praktycznie układ zamknięty. Gdyby były zatkane otwory odprowadzające wodę. to lało by się jak sam wspomniałeś po dywanikach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Kwi 2018, 08:53

Jakoś w grudniu odgrzybiali mi klime w ASO i tak na dobra sprawe mocniej uzywana zaczela byc teraz, wiec moze to to. Sam nic nie wlewalem do tych nawiewow.
Qatooo83
Nowicjusz

10 Kwi 2018, 11:39

Filtr kabinowy jest w podszybiu czy za schowkiem? Może tam gdzieś woda dostała się?
gber44

11 Kwi 2018, 19:31

Przy pracującej klimatyzacji przez dłuższą chwile jak jest ciepło pojawia się plama mokrej wody z przodu pod samochodem na wysokości przedniej osi?

Dziwna sprawa z tą wodą z nawiewów, jesteś pewien że to woda?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

12 Kwi 2018, 11:50

Co do wody pod autem to nie sprawdzałem. W weekend będę miał okazje bo zrobię koło 100km to sprawdzę, a czy jest to woda to nie mam pewności, jakaś ciecz wyglądająca jak woda ale czy była to woda to nie wiem. Obecnie jeżdżę do pracy a mam nie daleko jakieś 6km i jak włączam klimę to ten problem się nie pojawia. Zobaczymy jak będzie jak zrobię te 100km w ciepły dzień przy klimie
Qatooo83
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...

13 Kwi 2018, 15:34

Qatooo83 napisał(a):Obecnie jeżdżę do pracy a mam nie daleko jakieś 6km i jak włączam klimę to ten problem się nie pojawia.
Ok, wygląda na to że może to była jakaś pozostałość po tym odgrzybianiu.

Qatooo83 napisał(a):W weekend będę miał okazje bo zrobię koło 100km to sprawdzę
Wystarczy zrobić kilkanaście km jak jest ciepło. Daj znać bo może wszystko jest ok.
Kacper
Forumowicz VIP

15 Kwi 2018, 19:36

Niestety problem dalej występuje. Nie zauważyłem jakiejś plamy pod autem, a dziś zrobiłem 100km. Ta woda/ciecz dalej leci z nawiewu ale zauważyłem też ze 3 kropelki na dywaniku od strony pasażera, więc może faktycznie zatkany jest ten odpływ. Nawiew po prawej stronie kierownicy był mokry tzn widać było ze plastik nawiewu jest mokry. W przyszłym tygodniu oddam auto do mechanika żeby to sprawdził i dam znać
Qatooo83
Nowicjusz

24 Kwi 2018, 16:37

I co dałeś auto do mechanika sprawdził czy odpływ jest zatkany?
Kacper
Forumowicz VIP