Wskaźnik poziomu gazu

03 Lis 2014, 22:44

witam w aucie mam gaz 2 generacji, na wlaczniku gazu sa 4 diody zielone i jedna czerwona-rezerwa. W jaki sposob jest mierzony poziom gazu ? te diody mi roznie pokazuja raz pokazuje ze jest pelno czyli 4 zielone sie palą ,za chwile spada na dwie diody ,po jakims czasie wskoczy na 3 roznie ,jak to jest mierzone? :?:
milan240
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Sty 2015, 10:37

czasami tak sie zdarza, mialem kiedys Jeepa i tez identyczna kontrolke, tzn cztery diody, trzy zielone i jedna czerwona, jak tankowalem do fulla dlugo dlugo nie gasla ani jedna dioda, po czym nagle gasly od razu dwie na raz...i potem mi zostala juz jedna zielona i jedna czerwona, podjedz tam gdzie gaz zakladales i popros o wymiane moze tego czujnika, moze bedzie dokladniejszy, pozdrawiam.
RallyMan666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 8-2002
Auto: Audi A3
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna

13 Sty 2015, 10:04

Poziom gazu w butli jest tak samo mierzony jak poziom paliwa w baku. Tyle, że te pływaki sa jakieś chyba niedopracowane, albo problem jest w tym, że są diodowe i diody, a te jak wiadomo są czułe na spadek napięcia i oporu. I myślę, że to w tym tkwi problem. Mam podobny wskaxnika w instalacji Landi Renzo w swoim Jeepie i te diody tez się tak zachowują. Na żółtej diodzie, czyli rezerwie jestem w stanie przejechać 100 km...A pali mi 20l/100km. I zresztą nie tylko ta instalacja w tym aucie, ale miałem już kilka samochodów z LPG i w żadnym ten diodowy wskaźnik poziomu gazu nie działał prawidłowo.
Jeżeli instalację masz na gwarancji, to jedź tam gdzie zakładałeś i niech doprowadzą do sprawności.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...