23 Sty 2018, 15:34
Dzięki za odpowiedź. Nie wiem czy to słusznie mieć takie sprecyzowane wymagania kupując samochód używany, ale marzy mi się auto dość mocne (tak od 180 do 250-280KM), relatywnie dobrze wykończone, wyciszone i komfortowe, ale jednocześnie w zwartej budzie typu sedan/liftback (circa 4,5-4,6m długości). Żaden ze mnie rajdowiec, chcę tylko mieć poczucie, że w razie potrzeby mam wystarczająco mocy w pedale gazu.
Przeglądając portale ogłoszeniowe z takimi założeniami to całkiem trudno znaleźć fajne autko, które nie byłoby Audi/BMW (słyszałem, że E90 jest twardo zawieszone a Audi to dla mnie, wybaczcie, synonim buractwa). Do tego odpadają wersje wyraźnie usportowione (typu, nie wiem, Octavia RS czy Focus ST, chociaż ten drugi to hatchback).
A 1.8 TSI w Skodzie wybrałem dlatego, bo PONOĆ od 2010 rozwiązali problemy z pierścieniami w silnikach TSI. A tak to wygląda na żwawy motor z umiarkowanym apetytem na wachę. Nie siedzę w temacie, mogę się mylić.
Nie śpieszy mi się z zakupem, ale podaż aut zgodnych z moimi widełkami jest dość mała, toteż szukam pomocy na forum.