Wybór auta na miasto/do pracy

09 Paź 2020, 02:17

Witam, mam pytani do was. Mianowicie mam dwa auta i z nich muszę pozbyć się jednego i nie umiem wybrać. Może mi pomożecie. Głównie tym autem jeździć będę do pracy 10km w jedną stronę cały czas trasą.
Auta to:
1# ford fiesta mk6 2005r 1.4 TDCi przebieg 300tys. Klima elektryka itd.
2# honda Civic vi liftback (Ala sedan). 1999r 1.4 +LPG. Klima elektryka pełna.

Ogółem fordem się dobrze jeździ ale ten silnik nie lubi jeździć szybciej niż 120.
Honda nie ma z tym problemów. Obydwa auta są w dobrym stanie. Serce jest za honda rozum za fordem względem głównie ze to młodsze auto.
Mrx99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 323f bj
Silnik: 2.0 diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

09 Paź 2020, 09:01

Ciekawe pytanie :)

Twoja Fiesta nie powinna mieć DPFa a co za tym idzie nie powinno też być z nią większych problemów przy eksploatacji na takich odcinkach. Civic to bardziej dopracowane auto pomimo że jest sporo starsza od Fiesty. Jeżeli masz tego Civica w dobrym stanie i nie ma oznak korozji z silnikiem i instalacją LPG nic się nie dzieje to chyba zostałbym jednak przy tym samochodzie.

Koszty eksploatacji jeżeli chodzi tylko o samo paliwo będą podobne. Silnik w Civicu szybciej się nagrzeje i złapie temperaturę. Nie masz turbiny która też wymaga zwrócenia tu uwagi (Fiestą wyjedziesz od razu na trasę i będziesz cisnął, a olej nie rozgrzany więc turbina ma słabsze smarowanie).

Decyzja należy do Ciebie ale ja mając takie dwa auta w dobrym stanie zostawiłbym to drugie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Study CS1 2002
    Koncepcyjne BMW Concept Study CS1 przedstawia wizję przyszłego "niewielkiego" modelu BMW. Elementem determinującym styl tego czteromiejscowego studyjnego kabrioletu jest swoista więź tworzona przez eleganckie i lekkie nadwozie ...