22 Mar 2016, 13:54
Witam
Od pewnego czasu przymierzam się do zmiany obecnej Alfy 156 FL. Pomysłów na nowy nabytek rodziło się bardzo dużo. Czego szukam? Wygodnego sedana ewentualnie kombi, może duży bagażnik na obecną chwilę potrzebny nie jest, ale często podoba mi się stylistyka kombiaków, a czasami coś się tam wrzuci.
Przebiegi roczne na obecną chwilę to około 20-30tyś i jestem przyzwyczajony do jazdy dieslem i raczej w tym kierunku chciałbym pójść. Budżet jaki chciałbym przeznaczyć nie jest może sztywno ustawiony i jestem w stanie dorzucić trochę do jakiś ciekawszych egzemplarzy, ale celuję w okolice 25tyś +/- 3tyś.
Czego oczekuję? Silnik minimum o mocy jak obecnie czyli 140KM, światła xsenonowe, skóra mile widziana ale nie wymóg i ciekawe wnętrze. Obecnie waham się pomiędzy takimi modelami włączając w to kolejność:
Citroen C5 III - model wg mnie najciekawszy, nie miałem okazji jechać, ale naczytałem się o zaletach wygody, silnik 2.0 140KM myślę, że optymalny chociaż pewnie niewiele wolniejszy od obecnego w AR 156. Bardzo podoba mi się wnętrze i myślę, że zawieszenie hydropneumatyczne będzie tu atutem. Jedynie co cena jeszcze dosyć wysoka jak na budżet i często spotykane z silnikiem 1.6HDI i bez hydro. Ok hydro mogę odrzucić, ale silnik zdecydowanie za słaby.
Ford Mondeo mk4 - cóż duży, podobnież wygodny (jechałem jako pasażer kilka lat temu), silnik najczęściej spotykany to 2.0 TDCI. Minus to to, że strasznie oklepany, zazwyczaj poflotówki z dużymi przebiegami.
Renaul Laguna III - nie miałem okazji przyglądać mu się na żywo, w grę wchodzi tylko kombi bo liftback nie podchodzi mi stylistycznie. Silniki 2.0 podobnież bardzo udane, dosyć zrywny, ale słabe plastiki? No i Laguna musiałaby być już w ciekawej wersji stylistycznej - mile widziana wersja GT, ale to już chyba nie ten budżet?
Saab 9-3 - samochód jest mi znany, miałem okazję jeździć jako pasażer, model tylko po roku 2008 czyli lift no i wnętrze z nawigacją wbudowaną - dosyć rzadko spotykana wersja wyposażenia i ciężko trafić w tych pieniądzach. Silnik doskonale mi znany więc wiem o nim wszystko, zawieszenie OK - tylko sedan
Alfa 159 - myślę, że stawiałbym ten model sporo wyżej bo wygodne i udane autko za niskie pieniądze. Kaprysy Alfy znane mi dobrze (3 model Alfy w domu - 156, 156 FL i 159), bogate wyposażenie, ale mam okazję często nią jeździć i dlatego stawiam ją na końcu szeregu. Silnik albo 1.9JTDm 150KM lub 2.4JTDM 200KM
Jak myślicie czy jest szansa nastawiać się na te modele w tym budżecie czy któreś mogę skreślić z listy? Który najlepiej spełniałby wymagania pod względem komfortu i względnego spalania?