Wymiana czy nie?

10 Maj 2016, 10:29

Witam posiadam Audi A4 B5 1.6 z 96 roku. Myślałem z początku żeby założyć w niej gaz zrobić zawieszenie różnie duperele i jeździć ale nie wiem czy się opłaca bo samochód wart jest 3500 pln'ow i musiałbym drugie tyle włożyć, jako iż mam pracę na wakacje mógłbym przeznaczyć około 3 tysięcy i moje pytanie brzmi czy lepiej ładować w audi czy sprzedać i kupić coś za około 6-6,5 tysiąca. Czy będzie się opłacało ?
FableTLC
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 09 2014
Auto: Audi A4 B5

10 Maj 2016, 10:46

Wstaw najtańsze wahacze aby się tylko nie trzaskało, umyj auto, zrób ładne zdjęcia i wystaw za 4500 do negocjacji Sebixy się zleco :wink:
Bez sensu pakować tyle kasy ile mówisz, skoro najprawdopodobniej po roku zawias znów będzie do roboty i koszt LPG też przecież musi się zwrócić
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Maj 2016, 12:10

Wszystko zależy od tego, czego wymagasz od samochodu i ile masz gotówki. Jeśli chodzi o wartość rynkową takiej A4, to zależy w jakim jest stanie oraz jakie ma wyposażenie - jeśli Twoja ma zawieszenie rozklekotane, duży przebieg, korozję, kończące się OC i przegląd i nie ma nawet klimatyzacji manualnej, to jest warte w przedziale 2500-4000zł. Ogólnie polecam przejrzenie rynku i skonfrontowanie ze swoim egzemplarzem, bo odpowiednia wycena samochodu to jest podstawowa rzecz przy dobrej sprzedaży.

A czy jest sens sprzedawać? To już zależy od Ciebie. Jak dobrze rozumiem, to nie pracujesz, tylko się uczysz, więc w grę wchodzi tylko praca wakacyjna, podczas której zarobisz 3 tysiące, tak? Licząc, że Audi sprzedasz za 3500zł, to będziesz miał maksymalnie 5000zł na zakup samochodu plus 1000-1500zł na ogarnięcie mechaniki i opłaty nowego auta. Nic Ci nie zostanie, więc trochę słabo wydawać wszystko na samochód, który za 5000zł nie będzie jakoś super młody i wygodny, więc lepiej wówczas dołożyć do tej A4, chyba że np. ewidentnie brakuje Ci klimatyzacji (jeśli jej nie masz). Nie wiem czemu chcesz zakładać LPG do tak taniego auta, ile kilometrów pokonujesz rocznie?

Co innego, jak pracujesz regularnie - wtedy możesz śmiało samochód zmieniać. :)
Petento
Początkujący

Auto: .

10 Maj 2016, 18:51

Gazu nie ma sensu zakładać do starego pierdka no chyba że dużo jeżdzisz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

10 Maj 2016, 21:51

Pytanie za 100 pkt w jakim stanie to auto że uważasz że jego wartość to 3500?
Średnio takie auta chodzą po 5-6 tys
Zależy, zawieszenie można zrobić ale jak połowa auto do wymiany to nikt Ci nie da pewnie nawet tych 3500 bo nie seicento, tutaj trzeba nieźle kasy wpompować.
Opony dobre? układ kierowniczy? nie był cały malowany? czy każdy elementy trzyma się inaczej? i drzwi każde w inną stronę?
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2016, 12:06

Zawieszenie chyba siada powoli, opony w miare dobre ale tylko zimówki już teraz mam, brak centralnego zamka, na jednych drzwiach odszedł bezbarwny lakier więc trochę się odróżniają, kilka odprysków, rysa na drzwiach i prawym zderzaku ( musiał być gdzieś zahaczony albo coś przed kupnem) 3,5 tysiąca myśle, że bym wziął i tak mi się to nie zwróci co włożyłem. Jadę na 2 miesiące za granicę myśle, ze jakbym sprzedał audi to kupiłbym coś w granicach 5-6 tysięcy +tysiąc na pakiet startowy. Jakbym robił audi to już jeździłbym przez następne 3-4 lata pewnie aż skończyłbym studia tylko nie wiem czy jest sens pchać kase czy tak jak pisałem kupić coś za 5-6 tysięcy
FableTLC
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 09 2014
Auto: Audi A4 B5

13 Maj 2016, 18:30

Ja bym wystawił za 4500zł do negocjacji i czekał na rozwój sytuacji. Oczywiście w ogłoszeniu umieściłbym wady o których wiadomo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012