Wymiana samochodu - dojazdy do pracy

03 Kwi 2022, 10:25

Witam,
obecnie z żoną mamy dwa auta:
- Peugeot 208 diesel 1.4
- Hyundai Tucson 1 LPG
Moje pytanie brzmi czy Peugeot w dieslu nada się do dojazdów 2km do pracy? Czy diesel sie nie uszkodzi jezdzac na krotkich dystansach?

Ja natomiast chciałbym wymienić sobie Hyundaia na jakieś inne auto - moje dojazdy do pracy to 110 km w obie strony, a obecnie LPG średnio mi wychodzi - ok. 12/13l spalania. Dodatkowo denerwuje mnie częste tankowanie, z chęcią zamieniłbym na ekonomicznego diesla.
Czy znajdę lepsze auto do dojazdów do 30 tyś.
bapass
Nowicjusz

Zdjęcia: 8

03 Kwi 2022, 10:30

2km to zdecydowanie zbyt mało, żeby silnik się rozgrzał i nabrał temperatury roboczej. DPF, EGR i inne dostaną po tyłku, bo lubią temperaturę. Czy Ci się silnik rozleci i kiedy nikt Ci nie powie, ale zdrowe to nie będzie.

Czy chociaż w weekendy albo inne dni będziesz nim jeździł dalej, czy ciągle te 2 km? To już lepiej jakąś hybrydę wziąć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Kwi 2022, 11:17

Żona tylko jeździ do pracy i z powrotem. Dłuższych tras nie robi.
bapass
Nowicjusz

03 Kwi 2022, 13:03

Który tok tego Peugeota? Tu nawet benzyna się nie zagrzeje ale jak już to na takie dojazdy kupić coś w benzynie z silnikiem np. 1.0 jak Toyota Aygo, małe lekkie i nie powinno sprawiać problemów.

W Twoim przypadku robiąc takie trasy codziennie powinieneś zrezygnować z wyższego samochodu bo to już generuje większe spalanie. Diesel powinien Ci się sprawdzić aczkolwiek musiałbyś poszukać czegoś naprawdę sprawdzonego. Przy dieslu np. Skoda Octavia, Golf z silnikiem 2.0 TDi masz szansę zejść do około 5 litrów na setkę przy takiej jeździe. Co odpowiada obecnie jakiś 6 litrom w benzynie i tu można zacząć się zastanawiać bo znajdziesz sporo samochodów które w benzynie spalą trochę ponad 6 litrów jak większość to trasa. No i będą tańsze w przypadku jakiś napraw.
bapass napisał(a):obecnie LPG średnio mi wychodzi - ok. 12/13l spalania
Jak zmienisz na diesla który wyrobi się w 5-6 litrach to wyjdzie ci na to samo jeżeli chodzi o koszty paliwa, będziesz tylko mniej razy tankował ale w przypadku awarii możesz popłynąć z kosztami.

Jak chcesz ograniczyć koszty to pozostaje Ci jakiś prosty silnik benzynowy np. MPi plus gaz. Przykładowo pozostańmy przy Hyundaiu i weźmy pod uwagę model i30 z silnikiem 1.6 MPI z gazem. Tu powinieneś wyrobić się 10 litrów gazu na setkę lub nawet mniej przy spokojniej oszczędnej jeździe.

Zawsze możesz wziąć od żony Peugeota, sprzedać Hyundaia i kupić jej coś oszczędnego na takie krótkie dystanse jak już wspomniałem wyżej :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Kwi 2022, 13:12

Rokiko napisał(a):Zawsze możesz wziąć od żony Peugeota, sprzedać Hyundaia i kupić jej coś oszczędnego na takie krótkie dystanse jak już wspomniałem wyżej

Chciałem to zaproponować, najbardziej rozsądne wyjście... Jakaś mała benzynka albo hybryda, a Puga brać w trasy (tylko trochę męczące może być).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Kwi 2022, 13:21

galakty napisał(a):Puga brać w trasy (tylko trochę męczące może być)
Zgadza się, zależy jak mocne tu są priorytety oszczędności :)
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Kwi 2022, 14:23

Witam, dziękuje za odpowiedzi.
Szczerze mówiąc myślałem o zamianie. Nawet ostatnio miałem pare razy możliwość jazdy tym peugeotem do pracy, o dziwo jezdzilo sie wygodniej niz Tucsonem moze przez to ze jest niższy i mniej buja, no i ma tempomat :).
Spalanie w trasie peugeota wg komputera to 4.0 - 4.5l przy jeździe do 110 km/h. Więc tragedii nie ma jest oszczędnie.
Pytanie tylko co kupić żonie w zamian bo na tak małą toyote się raczej nie zgodzi a rynek benzyniaków jest mi kompletnie obcy. Szukałbym czegoś do 25-30 tyś.
bapass
Nowicjusz

03 Kwi 2022, 14:59

Jak nie Aygo to może być też Yaris z silnikiem 1.0. Ten sam silnik był również i w Citroenie C1 i Peugeocie 107. Pomimo trzech cylindrów wypada całkiem nieźle i na takich dystansach mógłby się sprawdzić.
Rokiko
Forumowicz VIP