Wymiana uszcelki pod głowica 2.2dti

30 Sty 2010, 12:01

Witam, chciałbym wymienić uszczelke pod glowice w fronterze 2.2dti i chciałbym sie dowiedzieć jakie jeszcze części potrzebuje, chodzi mi czy sa tam jeszcze jakieś uszczelniacze ??
pablo84
Nowicjusz

• 30 Sty 2010, 12:48

wszystko zależy czy chcesz to zrobic porządnie czy na odczep sie :mrgreen:
    jeśli na bardzo odczep sie to uszczelka, jeśli na mniej odczep to uszczelka i śruby,
    a jeśli zgodnie z tym co powinno się robić (zależnie od przebiegu ale podejrzewam że nie masz mniej niż 200000)
    zdejmujesz głowice oddajesz do sprawdzenia szczelności planowanie przy okazji wymienią gniazda zaworów (najlepiej odrazu komplet z dotarciem), przy okazji dobrze zrobic rozrząd i tak jest na wierzchu, a głowice zakłądać na nowej dobrej uszczelce (100 różnicy to nie majątek a nie wydmucha jej w 2lata) i nowych śrubach,
    okolejności dociagania i kluczu dynamometrycznym nie bede pisał bo to chyba oczywiste :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

30 Sty 2010, 14:17

masz racje ma wiecej niż 200000 i chce zrobić to do porządku, tylko zastanawiają mnie jeszcze uszczelniacze zaworów.
    pablo84
    Nowicjusz

30 Sty 2010, 15:27

jak dasz do zrobienia głowice (szczelnośc) to też zrobią ci gniazda, uszczelniacze, zawory z polerką i dotarciem cena straszna nie jest
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

30 Sty 2010, 20:38

Znam silnik 2,2 dti z vectry są w nim 3 łańcuchy.
    Jak ktoś przy tej głowicy nie robił to niech sobie odpuści.
    Ważne, trzeba zdemontować kolektor ssący i wyczyścić kanały dolotowe i przepustnice.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny wschód słońca
      Nisko położone słońce w okresie jesiennym może oślepiać kierowców i powodować niebezpieczne sytuacje na drodze. Szczególnie niebezpieczne jest pierwsze 15-45 minut po wschodzie słońca. Ryzyko oślepienia wzrasta ...