Witam, mam problem z wysoką temperaturą jaką wskauzje termostat. Po odpaleniu zimnego silnika, staniu w miejscu 2 minuty osiąga temperaturę 90stopni. Po 10 minutowej jeździe termostat wskazuję temperaturę 120st. Czy to najprawdopodobniej wina czujnika? Jazda z owym błędem jakie może mieć skutki ? Pozdrawiam.
Termostat służy do regulacji przepływu cieczy i nie wskazuje on temperatury. Od tego służy czujnik temperatury.
Rozumiem że poziom płynu chłodzenia w układzie jest między min. i max.?
Sprawdź górny wąż od chłodnicy czy jak samochód osiąga temperaturę 90 stopni zaczyna robić się gorący czy też dalej jest chłodny.
Przyczyną może być zacięty w pozycji zamkniętej termostat i masz cały czas mały obieg przez co płyn może się gotować. Do czasu rozwiązania problemu proponuję nie jeździć samochodem żeby nie narobić sobie dodatkowych problemów.
PS. Samochód taki jak masz w profilu > Audi 1.9 TDi 2001 rok.?
Miałem podobny problem w a6 c5 1.8 t. Problem dokładniej polegał na tym, że po uruchomieniu samochodu szybko osiągał 90 stopni a potem dawał alarm o przegrzewaniu się,następnego dnia było juz tak ze bezpośrednio po uruchomieniu auta(po całej nocy stania w zimę) temperatura osiągała 120 stopni.Wymieniłem wiskoze,czujniki,termostat-zero skutków. Okazało się ze padł wskaźnik temperatury- naprawa wyniosła 150 zł, a na zakładzie sie dowiedziałem, ze zegary to problem Audi z tamtych roczników, nie musiałem długo czekać po 2 tygodniach padł prędkościomierz i obrotomierz-naprawa 300 zł-wymiana procesora. Teraz Padł wskaźnik temperatury oleju ale to juz olałem.
Zrobiłem 600km nic się z autem na szczęście nie stało. Dzisiaj byłem u znajomego podpiął komputer(były tam 3 błędy zostały usunięte, ale nic to nie dało), temperatura płynu chłodzącego wynosiła 100st - o jakieś 10 st chyba za dużo ? Dodam iż jak jest słoneczna pogoda - auto się nagrzeje. Wsiadam i temperatura 120 stopni Czyli wskazuje to bardziej na czujnik rozumiem ? Dziekuje Panom serdecznie za chęć pomocy.
ZipeXsoN napisał(a):Czyli wskazuje to bardziej na czujnik rozumiem ?
Na komputerze sprawdzana była wartość temperatury płynu chłodzącego i pokrywała się ze wskazówką? Temperatura 120 stopni to graniczna temperatura przy której płyn może zacząć się gotować.
Peugot 306 kombi Disel - Dzwiga mi się temperatura silnika na wskaźniku nawet do 100 stopni podczas stania w korku lub przy bardzo powolnej jeździe. Przy normalnej jeździe tego problemu nie ma. Nie wiem co jest przyczyną, Prosze o pomoc.
TOP 5 - trendy w projektowaniu współczesnych miast Współczesne miasta podlegają nieustannym zmianom, a projektanci miejskiej infrastruktury muszą za nimi nadążać. Mieszkańcy oczekują tworzenia przyjaznych miejsc sprzyjających zdrowiu i dobremu samopoczuciu, a równie ...
Doświadczenie za kierownicą to nie wszystko! Od lat największe zagrożenie na drogach stanowią młodzi, świeżo upieczeni kierowcy z grupy wiekowej 18-24 l, dla których wskaźnik liczby wypadków na 10 000 populacji jest najwyższy(1). Zdecydowana większość ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.