Zabrany dowód za tłumik

12 Lis 2010, 23:00

WITAM jak w temacie zabrano mi dowód za tłumik iz podobno za głosno chodził i tu moje pytanie czy zwykły policjant ma takie prawo zabranie jak nie sprawdzał niczym ile daje hałsu itp. tłumik nie był dziurawy i jak dla mnie tak głosno nie działa potrezbuje to szybko wiedziec bo nie wiem co robic i jak postapic nastepnym razem bo napewno nie bede wymieniał tego
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

12 Lis 2010, 23:02

Ma prawo - zabraniem dowodu kieruje Cie na ponowne badanie - jesli je przejdziesz dostaniesz dowod. Tak samo jest z szybami po przyciemnieniu.
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

12 Lis 2010, 23:05

kolego no niby tak ale na jakiej podstawie on mi go zabiera co na słuch sprawdza to tak jak by mi dał mandat za predkosc bo on widział ze jechałem 100km/h a nie miał suszarki i nie ma jak tego udowodnic dla mnie to dziwne iz jak by zrobił mi na miejscu jakis pomiar to zgoda moge mu dac ale tak to nie wiem własnie. a jak badanie przejde kto mi zwróci pieniadze za to ze byłem tam jak na nastepny dzien znów mi go moze zabrac jak sie uwezmie i tak bedzie bez konca
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

13 Lis 2010, 01:40

wampir1717 napisał(a):iz podobno za głosno chodził

Takich klientow jak Ty to juz mialem.Jak zaproponowalem im pomiar halasu to szybko odjezdzali bez slowa..Twoje gadki ze wszystko ok mnie nie przekonują i jestem pewny ze policjant miał calkowicie rację... :!: :!:
wampir1717 napisał(a):tak bedzie bez konca

Wymien tlumik na normalny i masz spoko...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Lis 2010, 09:49

Policjant ma prawo zatrzymać DR jeżeli wydech za głośno chodzi. A to, czy za głośno chodzi, słyszy każdy - w prawidłowo pracującym silniku wydechu prawie wogóle nie słychać. Prawie nie oznacza wcale - oczywiście słychać, ale "delikatnie". A jeżeli masz tłumik stuningowany lub uszkodzony układ wydechowy, to sprawa wiadoma. Podejrzewam, że jednak masz stuningowany układ wydechowy.
Jeżeli jednak nie i masz założony normalny tłumik, przeznaczony do twojego samochodu ( żaden stuningowany ) i układ wydechowy pracuje normalnie ( czyli cicho ) i uważasz, że niesłusznie zabrano ci DR, to jak najabardziej możesz pojechać na stację diagnostyczną na pomiar. Jeżeli okaże się, że jest ok, to masz prawo złożyć skargę na policjanta a nawet żądać zwrotu kosztów pomiaru hałasu oraz o anulowanie ewentualnego mandatu.
Od razu odradzam ci kombinowanie w stylu najpierw naprawa, potem pomiar i próba udowodnienia, że jesteś niewinny - każda ingerencja w układ wydechowy jest widoczna - taka już jest specyfika tego układu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo - kompaktowy sedan
    Fiat TIPO to całkowicie nowy, czterodrzwiowy samochód, stworzony od samego początku jako trójbryłowy sedan, zgodnie z koncepcją "Born to be Sedan ", co pozwoliło wydobyć zrównoważone kształty włoskiego ...
    Hyundai i20 1,0 T-GDi MT o mocy 100 KM
    Hyundai i20 posiada silnik benzynowy generujący równe 100 KM o pojemności jednego litra i tym samym umożliwia on sprint do "setki" w czasie 10,7 sekundy. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów ...