Zakopane pod koniec grudnia - jak z odśnieżaniem dróg itp.

02 Gru 2019, 22:36

Pod koniec grudnia wybieram się do Zakopanego. Może zadam głupie pytanie, ale pierwszy raz w życiu jadę w zimę w góry. Jak jest z odśnieżaniem samej "Zakopianki", a później samego miasta? Oczywiście kiedy w całej Polsce będzie mróz i sypal śnieg to wiadomo, ale jeśli wzorem ostatnich kilku lat temperatura będzie wynosić ok. 5-8 stopni powyżej zera? Pytanie czy i tam tyle będzie bo Zakopane jest ciut wyżej? Czy brać łańcuchy na koła, czy są one konieczne? Wiem, że moje pytania są śmieszne, ale nigdy o tej porze roku nie byłem w górach, a nie ukrywam-chciałbym zarówno zdążyć pożegnać obecny rok jak i "użyć" przyszłego, zaczynać go w zakładzie karnym tym bardziej mi się nie uśmiecha.

Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam.
Tomasz91
Nowicjusz

03 Gru 2019, 08:39

Tomasz91 napisał(a):jeśli wzorem ostatnich kilku lat temperatura będzie wynosić ok. 5-8 stopni powyżej zera?
Przy takich temperaturach problemu nie będzie. W góraz zawsze jest trochę niższa temperatura i to trzeba mieć na uwadze.
Tomasz91 napisał(a):Czy brać łańcuchy na koła, czy są one konieczne?
Jadąc zimą w góry to jest pozycja obowiązkowa wyposażenia samochodu. Pogoda potrafi szybko się zmienić i trzeba być przygotowanym. Do tego powinieneś jeszcze wozić jakąś małą saperkę i linkę holowniczą.
Co do łańcuchów masz miejsca gdzie one są wymagane przy śniegu w zimie. Oczywiście takie drogi są odpowiednio oznaczone.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Gru 2019, 10:20

Trudno przewidzieć, jakie warunki drogowe będą w danym dniu czy dniach w danej miejscowości. Z odśnieżaniem dróg w górach jest tak samo jak wszędzie. Czyli śnieg w grudniu czy styczniu zawsze zaskakuje drogowców. Bo któż spodziewałby się śniegu w tych miesiącach? Chyba wszyscy tylko nie drogowcy...
Dlatego jadąc w góry w okresie zimowym trzeba mieć na uwadze to, że drogi mogą być czarne jak i bialutkie z zalegającym śniegiem.
Warto więc mieć w bagażniku linkę do holowania jak radził kolega wyżej oraz jakąś łopatkę żeby odkopać śnieg przy kołach. Warto też mieć łańcuchy, ponieważ na niektórych drogach w górach są one obowiązkowe. Ewentualnie można się zaopatrzyć w opaski na koła. Wyglądają jak opaski zaciskowe. Na allegro jest tego pełno i są nie drogie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7 premier Toyoty namieszało na rynku w 2019 roku
    Rok 2019 był dla Toyoty rokiem siedmiu premier. Japońska marka wprowadziła na rynek nowe auta różnych segmentów - kompaktową Corollę w trzech wersjach nadwozia, sportowe coupé GR Supra, SUV-a RAV4, sporego ...