Zakup auta daleko od domu - jak z nim wrócić legalnie?

23 Mar 2021, 18:49

Witam mam problem gdyż chcę kupić samochód (sprowadzony z Niemiec po opłatach, wyrejestrowany) jednak samochód znajduje się +100km od miejsca zameldowania itp. (Czytałem różne artykuły i lewe tablice, tymczasowe bądź przewóz lawetą) Czy jest jakiś inny sposób albo po prostu najprostszy z nich ?
Eklerek
Obserwowany

23 Mar 2021, 19:13

Najbezpieczniejszy i najszybszy to chyba przewóz lawetą do Ciebie pod dom. Po tym idziesz do WK. rejestrujesz auto, opłacasz OC i możesz się legalnie poruszać.

Inne wyjście to kupno samochodu i zostawienie go u sprzedającego do czasu rejestracji i powrotu z tablicami i opłaconym OC tak żebyś mógł legalnie wrócić do domu.

Samochód wyrejestrowany nie ma prawa poruszać się po drogach i lewe tablice i opłacanie OC to tylko proszenie się o kłopoty. Jak byś takim samochodem spowodował kolizję to dopiero zaczynają się schody i koszty.

Jak wiesz że kupisz go na 100% to umawiasz się z laweciarzem i z nim jedziesz wracacie na miejsce pod dom z samochodem i po sprawie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Mar 2021, 21:05

Na dzień dzisiejszy według nowego tzw porządku osoba / firma sprowadzony pojazd powinna zarejestrować go w pl. Wystawić do sprzedaży z naszymi tablicami . Jednakże jaka jest sytuacja ze względu na pandemię to każdy wie . Docisnąć się do WK jest problem . Ja kupiłem w poniedziałek auto z niemiec już zarejestrowane , na tablicach naszych . Po prostu importer się postarał , inni którzy nie dokonali tego faktu czekają czy dostaną karę czy nie
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Mar 2021, 04:20

Na twoim miejscu załatwiłbym lawetę, najmniej problemów...
malmon3
Aktywny

26 Mar 2021, 21:04

bonifacy napisał(a):Na dzień dzisiejszy według nowego tzw porządku osoba / firma sprowadzony pojazd powinna zarejestrować go w pl.

NIe koniecznie ja wiele samochodów ściągam pod klienta i od razu po przyjeździe go sprzedaję , więc klient rejestruje sobie na siebie od razu.

Jeżeli auto się nie sprzeda do 30dni od przywiezienia , wówczas rejestruję auto, doliczam koszt rejestracji i ubezpieczenia i sprzedaję wtedy.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Mar 2021, 21:09

bonifacy napisał(a):Po prostu importer się postarał , inni którzy nie dokonali tego faktu czekają czy dostaną karę czy nie

Tutaj są dwie drogi , albo ktoś się podstawia i wlicza karę w cenę auta :lol:
Albo sprowadził , sprzedaje do opłat więc go to rybka .
Albo sprowadził i rejestruję.
Ja przy stosunkowo niedużym imporcie do 100 samochodów w roku ..nie opłąca mi się narażać na kary więc rejestruję, chyba że sprzedaje się od ręki to nie. ale uważam że dla firm importujących samochody nie tędy droga, z tą rejestracją. To blokowanie towaru handlowego, gdyż na miękim dowodzie nie można sprzedać, dodatkowo dochodzi dodatkowy obowiązek wizyty w WK celem rejestracji i później zgłoszenia sprzedaży, nie wspomnę o dodatkowych kosztach jeżeli chodzi o samochód bo dochodzi rejestracja i ubezpieczenie
Nie wspomnę że jeżeli ktoś kupi z powiatu obok ,no to on znowu musi rejestrować na siebie (ja rozumiem że to są dodatkowe wpływy do kasy samorządów...ale tak jak piszę nie tędy droga)
No ale cóż polska to dalej ciemnogród i przepisy mamy chyba powojenne jeżeli chodzi o prawo o ruchu drogowym, zupełnie nie dostosowane do realiów i potrzeb społeczeństwa.
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...
    Silnik 2.5 D-4D w Hiluxie Powerboost
    W Toyocie Hilux wzmocnione mogą być obydwa silniki Diesla, tj. 2.5D-4D i 3.0 D-4D. Ten pierwszy zyskuje 23 KM mocy (do 167 KM), oraz 67Nm momentu obrotwego (do 410 Nm). Silnik 3.0 D-4D w Hiluxie Powerboost będzie rozwijał ...

26 Mar 2021, 22:11

andrewb25 napisał(a): ale uważam że dla firm importujących samochody nie tędy droga, z tą rejestracją
Dla kowalskiego jest to hepi . Kupuje auto zarejestrowane w PL .Oc ważne . Do dalszej weryfikacji . Będę ciągnąć dalej lub wybiorę inne TU. Po zakupie wrócę do domu legalnie , na kołach , bez stresu czy policaj się nie czepi. A nie jak jestem strachany to wiozę auto na lawecie . Według mnie idzie to w dobrą stronę ( jako kowalski ) i wali mnie interes handlarzy .
bonifacy
Forumowicz VIP

26 Mar 2021, 22:22

bonifacy napisał(a):Dla kowalskiego jest to hepi

Hepi ok zgodzę się..ale płacisz za to extra ,tak jakbyś płacił 2X rejestrację .NIkt za free nie będzie rejestrował. Mnie to rybka, po prostu doliczam do ceny auta 256zł koszt rejestracji + 135zł OC na kwartał. i mam to też gdzieś .

bonifacy napisał(a):Według mnie idzie to w dobrą stronę ( jako kowalski ) i wali mnie interes handlarzy .

No właśnie Ciebie to wali , a nas też to wali podwójnie, bo auta muszą być droższe i będą drożeć sukcesywnie...doliczając do tego Euro za prawie 4,70 , wyższe opłaty za wszystko to właśnie ludzie do nas dzwonią i pytają dlaczego tak drogo .
Klient dzisiaj chce mieć auto bezwypadkowe, nie-lakierowane, z małym przebiegiem , zarejestrowane, ubezpieczone i z rękojmią 2 lata to dostanie to ale cena nie gra roli. :lol:

Pozatym mieliście możliwość powrotu na kołach legalnie na tablicach profesjonalnych to PISiory w ostatniej chwili zrobili dobrą zmianę i zmienili ustawę.

Na rynku MOTO jeszcze dużo się zmieni , będzie kupę dziadostwa i lewucha
Albo Pełen legal ale cena Kosmos
andrewb25
Stały forumowicz

26 Mar 2021, 22:50

andrewb25 napisał(a):Hepi ok zgodzę się..ale płacisz za to extra ,tak jakbyś płacił 2X rejestrację .NIkt za free nie będzie rejestrował. Mnie to rybka, po prostu doliczam do ceny auta 256zł koszt rejestracji. i mam to też gdzieś .
Przy zakupie auta za powiedzmy 30 tys zł to będziesz godzień się dochodzić o te drobne ? Przecież prawdziwi bismesmeni grosze pomijają. Dla mnie jak jestem strachany to wiezienie auta na niemcowych tablicach na lawecie będzie droższe .
andrewb25 napisał(a):135zł OC na kwartał
Że co ? Kupiłem a gość nie gadał o kwartale ale o OC na dni . Nie doliczył nic a poinformował że on zgłasza sprzedaż a ja płacę za każdy następny dzień dopuki się nie zdecyduję ostatecznie. Zawarłem umowę gdzie indziej a za dwa dni zapłaciłem 11 zł . Gdzie tu 135 zł ?
bonifacy
Forumowicz VIP

27 Mar 2021, 20:17

bonifacy napisał(a):Że co ? Kupiłem a gość nie gadał o kwartale ale o OC na dni . Nie doliczył nic a poinformował że on zgłasza sprzedaż a ja płacę za każdy następny dzień dopuki się nie zdecyduję ostatecznie. Zawarłem umowę gdzie indziej a za dwa dni zapłaciłem 11 zł . Gdzie tu 135 zł ?

Te ubezpieczenia krótkoterminowe są różne i każdy robi po swojemu.ja robię na 3 miesiące..jeżeli auta nie sprzedam to przedłużam na kolejne 3 miesiące itd.

Niektórzy płacą co miesiąc, a niektórzy wystawiają polisę w dniu sprzedaży czyli nic nie płacą , a płaci kupujący , bo sprzedawca zgłasza sprzedaż.Generalnie temat ubezpieczeń ma tyle samo patologii co sprzedaż samochodów made in poland.

bonifacy napisał(a):Przy zakupie auta za powiedzmy 30 tys zł to będziesz godzień się dochodzić o te drobne ?

Nie pod warunkiem że jak dzisiaj przyjeżdża pajac do auta za 37 000zł i po oględzinach gdzie nie znalazł nic proponuje 32 000zł..to takiemu tylko kopa zasadzić. Ja rozumiem można negocjować no ale jak na masce jest 5-6małych odprysków od kamyczków w kilkuletnim aucie to nawet gdyby chciał sobie to przelakierować to nie kosztuje to 5000zł.
Pozatym osobiście autem jeżdżę i mi to nie przeszkadza, lakierować nie zamierzam bo znowu jak polakierujesz to będzie źle bo jest malowane i to o zgrozo maska więc będzie tekst że auto na pewno było uszkodzone przodem.
andrewb25
Stały forumowicz

27 Mar 2021, 22:42

andrewb25 napisał(a): przyjeżdża pajac do auta za 37 000zł i po oględzinach gdzie nie znalazł nic proponuje 32 000zł..to takiemu tylko kopa zasadzić. Ja rozumiem można negocjować
Rozumiem . A patrz z drugiej strony komu zasadzić kopa . Widzę ogłoszenie że tapicerka w stanie idealnym . Zajeżdzam i zonk. Katastrofa . Dziury w podłokietnikach tylnych drzwiach ,bardzo mocne przetarcia na plastikach bagażnika , i o zgrozo potargana , wisząca tapicerka foteli tylnych. Ja mu proponuję 3 tysia mniej a on że za tysia to se kupię kpl tapicerkę tyłu i wymienię. Komu to kopa zasunąć ?
bonifacy
Forumowicz VIP

28 Mar 2021, 09:57

To sa dwie różne sytuacje... u mnie wszystko zgodne z opisem, dosłane dodatkowe zdjęcia , 1 odprysk na szybie wysłane zdjęcie, miał powiedziane ze na masce kilka małych niegroźnych odpryskow ...wiec na miejscu zero uwag , a tylko czepianie sie ceny , ja nie wiem po co tacy ludzie przyjeżdżają? Chyba w domu nie mają co robic .
andrewb25
Stały forumowicz