Zakup auta z salonu

03 Wrz 2019, 17:56

Witam. Pierwszy raz kupuje auto z salonu... i wogóle auto.
Mieszkam w mieście A, zameldowana jestem w mieście B. Byłam przekonana, że będę rejestrować auto w mieście A, dlatego na zamówieniu auta oraz na FV zadatkowej mam adres zamieszkania. UM miasta A twierdzi jednak, że nie mogę tu auta rejestrować, bo dowodem zamieszkania musi być meldunek stały lub czasowy. Ja tutaj tylko wynajmuję mieszkanie więc nie mam wg nich dowodu, że tu mieszkam (umowa wynajmu się nie liczy), tak więc w A nie zarejestruje auta.
Tak więc zarejestruje w mieście B. Tylko że - FV za zakup auta wystawiona będzie na adres zamieszkania z miasta A. Bo taki adres już podałam przy składaniu zamówienia. Bo mogłabym dostać chyba FV na miasto B zameldowania, tylko że zadatek miałam na inne dane, a to ma być zaznaczone na FV. Więc nie wiem czy będę mogła dostać FV za zakup na adres zameldowania.
I teraz moje pytanie - czy wydział komunikacji, w którym będę auto rejestrować - miasto B, może robić jakiś problem z rejestracją, jeżeli na FV zakupu samochodu będzie inny adres, aniżeli adres zameldowania?
lakeoasian
Nowicjusz

04 Wrz 2019, 09:28

lakeoasian napisał(a):bo dowodem zamieszkania musi być meldunek stały lub czasowy
Nic z tych rzeczy. Faktem jest to że w każdym przypadku wniosek o rejestrację pojazdu poza miejscem zameldowania rozpatrywany jest indywidualnie. W niektórych sytuacjach koniecznie może być udowodnienie, że dane miasto rzeczywiście jest miejscem zamieszkania kierowcy. Wystarczy jednak pokazać w urzędzie umowę najmu mieszkania, umowę o pracę lub deklarację PIT, z której wynika, że dany kierowca odprowadza podatki w Urzędzie Skarbowym w swoim mieście zamieszkania, aby auto mogło zostać zarejestrowane w obecnym miejscu.

Generalnie przepisy jasno mówią o tym, że kierowcy (właściciele samochodu) mają nie tylko prawo, ale nawet obowiązek zarejestrować samochód w miejscu zamieszkania. Niestety jak widać urzędnicy potrafią nadal sprawiać wiele problemów z dokonaniem takich formalności.

lakeoasian napisał(a):I teraz moje pytanie - czy wydział komunikacji, w którym będę auto rejestrować - miasto B, może robić jakiś problem z rejestracją, jeżeli na FV zakupu samochodu będzie inny adres, aniżeli adres zameldowania?
Nie powinno być problemu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Wrz 2019, 10:04

Niestety w UM uslyszalam ze umowa najmu mieszkania nie jest zadnym dowodem ze tu mieszkam. A podatki owszem właśnie tutaj odprowadzam, a miasto nagle robi problem z rejestracja.
lakeoasian
Nowicjusz

05 Wrz 2019, 10:15

Umowa najmu nie jest dowodem. Potwierdzeniem miejsca zamieszkania jest meldunek czasowy. Jeżeli nie ma meldunku czasowego, to nie ma w tym mieście miejsca zamieszkania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Wrz 2019, 16:51

A wiec odprowadzam tu podatki, tu sie rozliczam, ale tu nie mieszkam? 8) 8) 8) Widac ze pracujesz w urzedzie 8) 8) 8)
lakeoasian
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator średniego spalania
    Policzenie wartości średniego spalania jest dosyć istotne dla większości kierowców dlatego też przygotowaliśmy kalkulator kosztów zużycia paliwa który pozwala obliczyć średnie spalanie na określonym dystansie, ...