Zaparowane szyby

07 Mar 2009, 20:28

ostatnio zakupiłem volvo s40 mam następujące problemy:

1. jak wsiadam i jade i we wnętrzu widze ze jest sucho to jest ok szyby nie parują, ale np jak pada desz, albo śnieg auto jest mokre i wsiadam do auta to tak mi szyby parują ze szok!!! nastawiam dmuchawe na 3-4 z 5, na szyby, 18C i klime właczam i to zbytnio nic nie daje szyby zaparowane i to bardzo, i widze ze szyby są cale mokre jakby wodą polane, tylnia i tylne boczne to juz całkowicie zaparowane, pawie nic nie widac i jak tu jezdzic bezpiecznie? :roll: zauważyłem ze tak barzdo szyby paruja w korkach i przy jezdzie miejsckiej
jak w trase wyrusze 100km/h i wiecej to moge klime wyłączyc i ustawic dmuchawe na 1 i rpzednia i boczne przednie raczej nie są zaparowane
filtra kabinowego nie mam bo w tym modelu nie bym przewidziany, klime mam automatyczną, znaczy klimatronik
wiecie moze jak jest tego przyczyna?
jezdzę z zamniętymi szybami, moze ogrzewania nie włączać?
ludzie jezdząmniejszymi autami nie mają klimy dają na szyby nawiew i na 1 i jakos nie walczą z zaparowanymi szybami!

2. po co jest funkcja podgrzewania szyby tylnej i lusterek bocznych? jak ją włącze to para zejdzie z szyby tylnej? i czy warot ją włączyc jak ją włącze to odpale następnym razem auto?

3. jak jade w nocy czy to na oświetlonej drodze czy nie zauważyłęm ze swiatła prawie nie świecą :roll:
jakos różnicy niema czy mam właczone mijania czy wcale, drogi mi wcale nie oswietlają wiec jade jakby bez świateł co jest?

pozdrawiam
piotrauto
Stały forumowicz

• 07 Mar 2009, 21:13

Ale Ty masz problemy ! Jesteś chyba pechowcem - co masz to jest do dupy . Oddaj to auto poprzedniemu właścicielowi pod pretekstem wady ukrytej . Do tej pory nie włączaj ogrzewania lusterek bo Ci mogą popękać od ciepła , a szyba tylna zrobi się mleczna , matowa i nikt nie przyjmnie auta z powrotem :wink: Swiatła piszesz że są też kichowate , poprzednio też pisałeś o takim samym problemie ! No to jak ? Co masz auto to jest żle ?
    bonifacy
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2009, 22:26

Piotr kupiłes jeden z lepszych samochodów dostępny na rynku,to VOLVO posiada tę sama plytę podłogowa jak FORD Focus czy Mazda 3,leszczy nie słuchaj,bo jeśli ktoś nazywa VOLVO S40 gownem ,brykę,która uzyskała 5 gwiazdek to chyba mamy tutaj znawcę wytrawnego hulajnog!!! :lol:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

07 Mar 2009, 23:11

PhantomASA1 napisał(a):Piotr kupiłes jeden z lepszych samochodów dostępny na rynku,to VOLVO posiada tę sama plytę podłogowa jak FORD Focus czy Mazda 3,leszczy nie słuchaj,bo jeśli ktoś nazywa VOLVO S40 gownem ,brykę,która uzyskała 5 gwiazdek to chyba mamy tutaj znawcę wytrawnego hulajnog!!! :lol:

Phantom jesteś na forum od dość niedawna, i nie znasz wszystkich wypowiedzi piotraauto, ale gwarantuje Ci że jak byś miał w pamięci wszystkie jego stare posty to byś do jego każdej wypowiedzi podchodził z przymróżeniem oka :wink: :wink:

piotrauto to akurat taki dziwny przypadek że jak sam pisał robi rocznie ok 2500km a ma dwa samochody passata i te volvo o ktorym pisał juz ze 3 miesiące temu, i teraz akurat znowu je kupił :) Nie tak dawno za wszelką cenę chciał sie dowiedzieć jak można podkręcic jego paska by miał więcej mocy bo 115KM to jest mu strasznie mało i jak to pisał "nie ma czym wyprzedzać" a pare dni poźniej juz pisze że chce koniecznie stosować eko 'drifting' , to w końcu nie wiadomo o co mu chodzi czy o moc czy o oszczędność.
    Zresztą jakis czas temu zakładał temat taki sam jak ten o parowaniu szyb gdzie dostał wyczerpującą odpowiedź teraz ponownie zakłada zapomniał co mu wtedy napisano? 8) ( podał bym link do tego tematu ale piotrauto ma za duzo postów i nie che mi się szukać 8) )

Wracając do tematu

piotrauto napisał(a):ostatnio zakupiłem volvo s40 mam następujące problemy:

2. po co jest funkcja podgrzewania szyby tylnej i lusterek bocznych? jak ją włącze to para zejdzie z szyby tylnej? i czy warto ją włączyc jak ją włącze to odpale następnym razem auto?

pozdrawiam

Jak włączysz podgrzewanie tylnej szyby to ci przednia i boczne odarują, to działa na zasadzie promieniowania podczerwonego. Ale ogolnie to nie polecam uzywania tej funkcji bo często po powoduje uszkodzenia pompki paliwa i możesz nie uruchomić samochodu nastepnym razem.
    BMW- Biała Może Więcej
    zbychu57
    Aktywny

Miejscowość: Białystok

08 Mar 2009, 23:24

W życiu nie słyszałem podobnej teorii na temat podgrzewanych szyb :lol:

Jeśli chodzi o zaparowane szyby to jest to na pewno wina filtra kabinowego. Jest on na pewno w s40 tym bardziej że masz klimę. Zapraszam na taką stronę www.google.pl
    kamfin0
    Nowicjusz

09 Mar 2009, 09:47

właśnie tam niema filtra kabinowego mimo ze mam klimatronik
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius - aerodynamika i niskie zużycia paliwa
      Toyota Prius czwartej generacji już na pierwszy rzut oka zwraca uwagę swą aerodynamiczną sylwetką. I nie jest to tylko subiektywne wrażenie, ponieważ dzięki starannemu zoptymalizowaniu kształtów nadwozia projektantom ...
      Czy Toyota powtórzy sukces w Rajdzie Monte Carlo?
      25 stycznia rusza nowy sezon Rajdowych Mistrzostw Świata. Tradycyjnie rozpocznie go słynny Rajd Monte Carlo, w którym w ubiegłym roku Jari-Matti Latvala zajął drugie miejsce. Debiutujący Yaris WRC już w swojej pierwszej ...

09 Mar 2009, 11:20

Często przyczyna parnowania szyb jest włączony obieg zamkniety powietrza w samochodzie. U mnie jak zaczynaja parowac to wystarczy ze wyłacze obieg zamkniety i dosłownie w niecałą minute już sa odparowane.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

09 Mar 2009, 17:02

jam mam obieg otwarty
    piotrauto
    Stały forumowicz

10 Mar 2009, 00:48

A może przez 3 miesiące myszy w nawiewie gniazdo zrobiły i obieg jest zamknięty? :wink:

Musisz mieć zamkniety skoro parują.
    Trabant-moj mały świat...
    Hajs
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

10 Mar 2009, 11:04

zgadzam się z Hajsem. Kilkakrotnie przerabialiśmy temat szyb na forum. wszystkie opcjie przerobiliśmy. Wystarczyło użyć opcji "szukam".
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

10 Mar 2009, 17:17

na 100% jest otwarty bo sprawdzałem, chodzi o to ze jak jade w czasie mocnych opadów deszczu to bardzo parują, wtedy trzeba jechać na klimie? z otwartą szybą
    włączyłem klima i szyby mialem zamknięte a tylna szyba oraz 2 tylne boczne są nie do odparowania
    piotrauto
    Stały forumowicz

10 Mar 2009, 17:53

piotrauto napisał(a):jak jade w czasie mocnych opadów deszczu to bardzo parują, wtedy trzeba jechać z otwartą szybą ?

Tak i z otwartym szyberdachem :x

Użyj chociaż czasami własnego rozumu.
    BMW- Biała Może Więcej
    zbychu57
    Aktywny

Miejscowość: Białystok