Zgłoszenie sprzedaży auta

28 Lip 2017, 10:03

Witam, posiadam polisę OC w MTU do końca lipca. W ubiegłym tygodniu sprzedałem auto. Po ok 10 dniach zgłosiłem sprzedaż samochodu nie bezpośrednio do MTU, a do agencji ubezpieczeniowej, która ma w swojej ofercie ubezpieczenia z różnych firm. Pani zrobiła ksero umowy sprzedaży, wystawiła na niej pieczątkę wraz z datą. Czy to wystarczy i nowa polisa nie odnowi się automatycznie w sierpniu? (dostałem już druczki z nowymi ratami do nowej polisy). Czy muszę zgłosić sprzedaż auta także bezpośrednio do MTU?
pabloescobar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nie mam

28 Lip 2017, 12:14

Juz nie powinno byc przychodzic jak zglosiles ale czasami wysylaja przez pomyłke juz z nadzieją że ktos zapłaci. Idz jeszcze raz do agencji ubezpieczeniowej i powiedz ze dalej przychodza druczki do zapłaty.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Sie 2017, 14:00

pabloescobar napisał(a):do agencji ubezpieczeniowej, która ma w swojej ofercie ubezpieczenia z różnych firm. Pani zrobiła ksero umowy sprzedaży, wystawiła na niej pieczątkę wraz z datą. Czy to wystarczy i nowa polisa nie odnowi się automatycznie w sierpniu?

Wypowiedzenie OC złożone w siedzibie agenta powinno być skuteczne, bo traktowane jest na równi z takim złożonym w siedzibie ubezpieczyciela.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bolid R.S.17 Renault Sport Formula One Team
    Zespół Renault Sport Formula One zaprosił do Londynu przedstawicieli międzynarodowych mediów i swoich partnerów na premierę bolidu R.S.17, w którym kierowcy zespołu będą ścigać się w nadchodzącym ...
    Carsharing: auta na minuty i ekologia
    Kiedyś uznawaliśmy, że samochód koniecznie trzeba mieć. Był przede wszystkim wyznacznikiem statusu właściciela. Dziś jesteśmy świadkami dynamicznych przemian na rynku, całkowitej zmiany sposobu myślenia. Samochodu ...