Zgłoszenie rejestracji i wyrejestrowania pojazdu to będzie obowiązek!

28 Cze 2019, 12:31

Szykują się spore zmiany dla kierowców w których głownie chodzi o obowiązek zgłaszania takich działań w nieprzekraczającym terminie 30 dni.

Zgłoszenie rejestracji i wyrejestrowania pojazdu to będzie obowiązek!Co ciekawe projekt zmian w Prawie o Ruchu Drogowym przygotowało Ministerstwo Środowiska. Głównie chodzi tu o utrzymanie czystości i porządku w gminach. Dzisiaj mamy bardzo dużo samochodów które zostały np. zezłomowane nie wyrejestrowanych przez co cały czas figurują w centralnej ewidencji pojazdów.

Zmiany przewidują również wysokie kary około 1000zł dla użytkowników którzy nie wykonają takiego zgłoszenia w odpowiednim czasie. Warto zatem pamiętać o zgłoszeniu rejestracji i wyrejestrowania samochodu w nieprzekraczalnym terminie 30 dni od daty jego zakupu lub sprzedaży aby uniknąć problemów w przyszłości.

Ja zawsze zgłaszałem taki fakt czy to rejestrowałem auto czy też wyrejestrowywałem. A Wy jak robiliście? Wiadomo przy rejestracji zgłaszamy ale jak sprzedawaliście samochód też zgłaszaliście?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Cze 2019, 12:40

Tak, zawsze zgłaszam. Kiedyś kupiłem stary, uszkodzony motocykl (CZ). Byłem już ze 4 właścicielem i chyba pierwszym, który zgłosił fakt sprzedaży i kupna! Były z tego powodu jakieś jaja z tym pojazdem i urząd chyba wzywał poprzednich właścicieli. Zresztą rozbiłem go po kilku jazdach i już więcej nigdy na motocykl nie wsiadłem.
aGradory

28 Cze 2019, 12:48

Podobnie jak @Gradory zawsze zgłaszam ale kiedyś miałem problem bo przy jednym samochodzie coś się nie zgadzało ponieważ okazało się że jest dwa razy zarejestrowany. Oczywiście było to jakieś 15-20 lat temu ale trochę problemów z tego tytułu miałem i zajęło to więcej czasu jeżeli chodzi o samą rejestrację samochodu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Latem też można wpaść w poślizg
    Choć z ryzykiem poślizgu kojarzy się raczej zima i oblodzona nawierzchnia dróg, równie niebezpieczna sytuacja na drodze może przydarzyć się kierowcy także latem. To właśnie na okres od czerwca do sierpnia przypada ...
    Stresujący manewr parkowania dla Kierowcy
    Umiejętne parkowanie jest równie ważnym elementem bezpiecznej jazdy jak poruszanie się po drogach. Tymczasem jeden na czterech kierowców ma problemy z parkowaniem(1). Kierowcy przyznają, że wolą zaparkować dalej ...