Jakiej firmy jest olej na którym jeździsz obecnie?
Kiedy ostatnio wymieniałeś olej?
Czy pobór oleju zwiększa się wraz z przebiegiem?
Pobór jest (wydaje mi się) ciągle taki sam. Jeżdżę na obojętnie jakim oleju, bo w obecnej sytuacji myślę, że marka ma najmniejsze znaczenie "bo i tak spali". Samochód kupiony był 2 lata temu, po około 3 miesiącach zrobiłem sobie taki mały przegląd i zauważyłem, że bagnet jest praktycznie suchy, poleciałem do sklepu kupiłem Mobil1 10W40 i wlałem całość, czyli litr. Wskazywało połowę, więc nie dokupowałem więcej, ale zacząłem się baczniej przyglądać temu zjawisku. Co było dobrą decyzją, dlatego, że systematycznie oleju ubywało. Po 2 butelkach Mobilu stwierdziłem, że to zbyt droga zabawa i kupiłem najtańszy czyli Lotos i to w baniaku 4 litrowym, który starczył mi na jakieś 4 miesiące. Później kolejna bańka 4L, następnie kupiłem olej "Orlen", bo był na promocji w biedrze, później dostałem "Elf'a", również w 4 litrowym baniaku i również starczył na 4 miesiące. Stuknęło mi jakieś 18k kilometrów i musiałbym zmienić olej, mimo, że jest na bieżąco dolewany, więc teoretycznie zmiana filtra i "do przodu". Tylko nie wiem czy ma to sens, bo denerwujące jest ciągłe dolewanie i jeżdżenie z baniakiem oleju w bagażniku, który zajmuje miejsce i przy okazji mocniejszych zakrętów wala się mimo zabezpieczenia
Zaprzyjaźniony mechanik powiedział, że jeśli nie ma wycieków, to do zrobienia byłyby pierścienie i uszczelniacze. Wszystko ładnie pięknie, ale tu pojawia się największy problem - pieniądze. Auto mimo, że pod względem blacharskim perfekcyjne, co jest ewenementem na skalę światową w przypadku tego modelu opla, to warte i tak około 2,5 tysiąca złotych. Nie uśmiecha mi się płacić za remont silnika tyle, ile jest warte, bo przecież "jak silnik na stole, to warto zrobić to, to i tamto". Dlatego pomysł ze zmianą oleju na gęstszy i wlaniu jakiegoś środka uszczelniającego i zmniejszającego tarcie. Tak, żeby zmniejszyć tą konsumpcję i poprawić chociaż delikatnie kondycję silnika, żeby przetrwało jeszcze z rok czy 1,5. Bo tyle mam zamiar go używać.