REKLAMA
Witajcie,
Przeczytałem nie dawno w jednym ze znanych czasopism motoryzacyjnych ciekawy artykuł o zużyciu oleju. Wiadomo, że każdy silnik jaki by nie był to zawsze zużywa olej, chodźby bardzo niewielkie prawie niezauważalne ilości. Ale po przeczytaniu tego artykułu zdziwiło mnie to, że nie którzy producenci dopuszczają zużycie nawet 1,6 l/1000km (Opel Astra 1.6 16v). W obecnych czasach okazuje się, że to ile oleju zużywa silnik zależy nie tylko od jego stanu, ale również od rozwiązań jakie zostały w nim zastosowane przez producenta, konstrukcji itd. Na przykład w silnikach z turbo, w benzynowych jak i dieslach, normą jest zużycie ponad 1 litr/1000km. Przyznam, że nie wiedziałem, że producent w wielu silnikach dopuszcza takie zużycie, co prawda nie są to duże ilości, no ale dość często słyszało się błedne opinie, że silnik jak jest w 100% zdrowy to nie bierze wogóle oleju. Czyli okazuje się, że nie zawsze jak coś jest nowsze to jest lepsze, oczywiście nie mam tutaj nic do nowoczesnych jednostek napędowych
Zapraszam do dyskusji.