Żwawy samochód dla rodziny do 30 tys. w benzynie

14 Sie 2019, 13:13

Cześć wszystkim szukam pomocy w zakupie auta dla rodziny 2+1. Jestem dość wysoki (192 cm) obecnie męczę się jazdą mazdą 3 bk w dieslu dlatego szukam czegoś większego, tak żeby wygodnie się podróżowało i osoba siedząca za mną miała też trochę miejsca na nogi, bo obecnie jest jej ciężko jak się tam znajdzie :naughty: . Szukam auta pakownego stąd też pewnie kombi ewentualnie liftback z miarę mocnym silnikiem benzynowym tak około 200 kucy byłoby miło i przy okazji silnik musi nadawać się do przeróbki na LPG. Jazda moja jest różna czasami więcej miasta a są miesiące że więcej trasy. Obecnie moja mazda z silnikiem 1.6 diesel przez 4 lata dawała radę ale nagonka na diesle skłania mnie do zakupy benzynki z możliwością przerobienia na gaz.
Wpadły mi w oko:
- Ford Mondeo mk4 z silnikiem 2.5t od Volvo 220 km
- Renault Laguna III z silnikiem 2.0T 205 km

Pytanie do Was, które auto będzie przyjemniejsze w eksploatacji tzn. mniej awaryjne i tańsze w serwisowaniu. Spalanie przy ewentualnym montażu lpg nie jest ważne bo gaz tani jak barszcz. Mi bardziej podoba się mondziak, 5 cylindrów ładnie brzmi ale pewnie przez to droższy w eksploatacji od laguny. W aucie przydałby się tempomat, dwustrefowa klima, dobre wyciszenie kabiny to tak podstawowo. Rocznie robię 14-20 tys. (60/40 miasto/trasa). Ewentualnie może macie jakieś inne typy. Podoba mi się też C5 ale tam silnik tylko 140 km pod lpg. Na auto mam 30 tys. Wiem, że przy sprowadzaniu z "zagramanicy" akcyza na mondziaka będzie spora.

Mam nadzieję, że wystarczy. Dzięki z góry za pomoc. :ok:
l3ave
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 12 01 2009
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mazda 3 BK
Silnik: 1.6 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Sie 2019, 15:36

Laguna powinna być tańsza w eksploatacji, ale nie jest zbyt przestronnym autem. Sprawdź jak z miejscem na tylnej kanapie, jeśli masz jakąś w okolicy.
Mondeo jest super przestronne, koszty będą trochę wyższe jeśli chodzi o silnik - 5 cyl.,droższy rozrząd, wyższe spalanie o 1 litr.

Większy problem to sytuacja rynkowa - mało sensownych egzemplarzy Forda jak i Renault.
Możesz też poszukać Volvo V70 III 2.5T, podwozie to samo co w Mondeo.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Sie 2019, 15:41

Dzięki za odpowiedź na pewno sprawdzę też Volvo :ok:
l3ave
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 12 01 2009
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mazda 3 BK
Silnik: 1.6 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Sie 2019, 17:42

Laguna jest dość ciasna jak na swój segment, mondeo o wiele przyjemniejsze, eksploatacja bedzie na jednym poziomie miedzy jednym i drugim, nawet wspomniany rozrząd kosztuje podobnie, to ze jest jeden cyl wiecej nie znaczy ze ma być drożej. Jedyny dylemat teraz to akcyza.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Peugeot 208 1,2 PureTech o mocy 110 KM
    Samochód ten wyposażony jest standardowo w silnik generujący 110 KM. Jest to jednostka benzynowa o pojemności 1,2 litra, umożliwia ona przyspieszenie od 0 do 100 km/h w czasie 10,7 sekundy, s średnie spalanie według ...