Zwrotnica zamienik czy używka ?

18 Sie 2021, 13:31

Dzień dobry.Tak niefartownie najechałem na krawężnik,że mam do wymiany kilka części.Generalnie z mechanikiem mamy już ustalony plan działań chodź nie ze wszystkim.Nie wiem co zrobić z zwrotnią,tzn kupić zamiennik czy używaną.Mechanik twierdzi,że mogę śmiało kupić używaną a ja podchodzę trochę na dwa razy do tego i wolałbym jakiś zamiennik.Macie jakieś zdanie co do używki a zamiennika?W którą stronę lepiej pójść?
byszekmro
Nowicjusz

18 Sie 2021, 13:48

Jaki to samochód i jakie są koszty zwrotnicy używanej i nowej w zamienniku?

Ja bym chyba wolał jednak celować w dobry zamiennik. Trzeba wszystko sobie przekalkulować i policzyć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Sie 2021, 13:57

Audi A4 2010 tfsi , Używki około 500-550 , zamienniki od 750 w górę. (kwoty podane przez mechanika )
byszekmro
Nowicjusz

18 Sie 2021, 14:34

Masz model A4 B8 i faktycznie ceny podobne do tych choć np. NTY można kupić już za 550zł (zamiennik). [link do oferty na Allegro wygasł]

Tu masz ich trochę https://allegro.pl/listing?string=zwrot ... %20a4%20b8

Jak chcesz kupić używkę to tylko zwracaj uwagę na to czy to oryginał bo innego nie opłaca się tu kupować. Ja kiedyś spotkałem się z używkami w zamienniku więc teraz staram się je dokładnie weryfikować, choć nie zawsze to takie proste.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Sie 2021, 10:22

Używane kalosze też nosisz?Ja nie i nie jestem zwolennikiem używanych części zawieszenia, z resztą nie tylko tych. Osobiście kupiłbym zamiennik,ale niestety nie plastelinę marki NTY...Powiedz mechanikowi,że chcesz coś co pożyje jakiś czas a nie rozpadnie się po miesiącu. Powodzenia :ok:
mrzielnik
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

19 Sie 2021, 18:31

Na 1 montaż zawsze są najlepsze części jakościowo i nie kupisz 2 takiej nowej. Staram się szukać używek, jeśli sytuacja na to pozwala.
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wybrać sprawdzone auto z rynku wtórnego?
    Zakup używanego samochodu może być świetnym sposobem na połączenie atrakcyjnej ceny z wysokim komfortem użytkowania. Kluczowe jest jednak wybranie pojazdu z pewnego źródła, który ma udokumentowaną historię i ...
    QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...

19 Sie 2021, 21:18

Bierz używke, te zamienniki to gownolit, często słabej jakości, rdzewieje to, czasami problem z wymianą łozyska
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4