Ja pisze z podobnym problemem ale bardziej zamotanym.
Kupiłem przyczepę kempingową od właściciela
jednego dnia były oględziny, zaczelismy wypisywać umowę i zauważyłem, że facet nie odebrał dowodu rejestracyjnego z urzędu od 3 lat i miał tylko tymczasowy
![Rolling Eyes :roll:]()
Umówiłem się z nim, że na drugi dzień podrzuci mi przyczepke oraz odebrany twardy dowód i wtedy dokończymy formalnośći.
Tak też się stało na następny dzień rano dowód rej. został odebrany a wieczorkiem własciciel podrzucił mi przyczepke z dokumentem po czym podpisałem umowę.
Zadowolony z nabytku pojechałem z żoną na tydzień na wakacje po czym po przyjeździe stwierdzilismy że będą potrzebne pieniądze i sprzedaliśmy przyczepe dalej po cenie zakupu by nic nie stracić i nie płacić podatku od wzbogacenia.
Po miesiącu odezwał się nabywca przyczepy, że ma problemy z zarejestrowaniem jej ponieważ: - adres zamieszkania własciciela od którego kupiłem przyczepę nie zgadzał się z tym z dowodu rejestracyjnego (facet przeprowadził się) oraz ,że data na umowie jest wypisana dzień wcześniej niż twardy dowód rejestracyjny został odebrany. Nie miałem o tym zielonego pojęcia bo nawet nie próbowałem tej przyczepki rejestrować na siebie.
Na prośbę nabywcy sporządziłem drugą umowę z osobą od której kupiłem przyczepe z adresem zgadzającym się z tym z dowodu rejestracyjnego oraz z datą następującą po dniu odebrania dowodu rejestracyjnego z urzędu. I drugą umowę kupna sprzedaży z osobą co miałą problemy z rejestracją. Co się znów okazało sprzedająca mi przyczepe osoba zgłosiła w swoim urzędzie sprzedaż przyczepy ze starą umową i teraz są problemy.
![Rolling Eyes :roll:]()
Osoba która kupiła ode mnie przyczepe nie może jej zarejestrowac i chce mnie ciągąć po sądach, że świadomie naraziłem ją na szkodę i sprzedałem pojazd którego nie można zarejestrować.. Jak to wszystko odkręcić, w końcu kupiłem przyczepę wraz z dowodem rejestracyjnym w tym samym dniu a data na umowie jest błedna. Można zgłosić w urzędzie wniosek o korekte daty podpisania umowy albo jakoś te wszystkie umowy anulować i wypisać je ponownie ? Przyczepa warta marne 1500zł a kłopotu z nią więcej niż pożytku BARDZO PROSZĘ o POMOC