10 tysięcy na samochód mały, oszczędny, świeży kierowca.

16 Lip 2016, 22:23

Witam! Jestem dość świeżym kierowcą i uzbierałem w końcu pewną kwotę na swój pierwszy samochód, mam 10 tysięcy do wydania typowo na samochód i szukam czegoś w miarę oszczędnego i małego. Dotychczas jeździłem Nissanem Micrą K12, Renault Clio 3 i Fiatem Seicento. Szukam najlepiej jakiegoś oszczędnego hatchbacka, Clio 3, które aktualnie mamy spala około 5 litrów na 100 (diesel, silnik DCi), niestety ja nie mogę liczyć na podobny wynik, ponieważ interesuje mnie tylko i wyłącznie benzyna. Bez żadnych podtlenków LPG. Auto głównie do poruszania się po mieście, raz w roku wyjazd z kumplami nad morze (350km), czyli rocznie mniej niż 10 tysięcy km będę robił.

Silnik nie wyższy niż 1.6, rocznik 2005 w górę, nie interesuje mnie żadna konkretna marka. Autko ma być głównie oszczędne i bezawaryjne, nie jestem jakimś fanem konkretnej marki, jak np. większość ludzi w moim wieku wychwala BMW, co mnie osobiście śmieszy. Myślałem nad Seatem Ibizą, autko ładne, spala od 6-7, co nie jest najgorsze. Zdaję sobie sprawę, że żeby mieć mega oszczędne autko musiałbym coś kupić w stylu Citroena C1, Peugeota 107, czy Toyoty Aygo, ale to jest zbyt małe i powiedzmy sobie szczerze, jaka dziewczyna ze mną do tego wsiądzie? :)

Na początku marzyłem o Golfie 4, Audi A3 ale te auta są zbyt wyjeżdżone, kręcone, itd.

Proszę o porady czego mogę szukać za taką kwotę, przebieg 100-150 tysięcy, rocznik powyżej 2005, kwota do 10 tysięcy. Z góry dziękuję za pomoc.
Pendunate
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2015
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Renault Clio 3
Silnik: 1.5 DCi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Lip 2016, 10:18

Pendunate napisał(a):Zdaję sobie sprawę, że żeby mieć mega oszczędne autko musiałbym coś kupić w stylu Citroena C1, Peugeota 107, czy Toyoty Aygo, ale to jest zbyt małe i powiedzmy sobie szczerze, jaka dziewczyna ze mną do tego wsiądzie?

:ok:

Może Toyota Yaris? Pali około 5,5-6,5l benzyny:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Lip 2016, 10:27

Wersja I nie przypadła mi do gustu, natomiast druga, której produkcja zaczęła się w 2005 jest już zbyt droga.
Pendunate
Nowicjusz

17 Lip 2016, 10:49

To może Focus:
Ossy
Forumowicz VIP

17 Lip 2016, 11:47

Pendunate napisał(a):rocznik 2005 w górę
wtedy nastąpiła jakaś znacząca zmiana w motoryzacji :?:
Ja tu widzę Toyote Corolle e12
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Lip 2016, 12:06

mike napisał(a):Ja tu widzę Toyote Corolle e12

Również polecam, ale 90% E12 za 10 tysięcy to 3-drzwiówki bez klimy. Tu wyjątek:
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zadbaj o szyby i czyste światła
    Jazda samochodem z brudnymi szybami potrafi być bardzo niebezpieczna i znacznie ograniczać pole widzenia. Zwłaszcza zimą podczas opadów deszczu lub śniegu, gdy na drogach leży sól i błoto, które stale ...

17 Lip 2016, 12:13

Corolla jest bezawaryjnym autem jeżeli jest dobrze utrzymana i nie brała udziału w wypadku.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

17 Lip 2016, 12:50

Pendunate napisał(a):powiedzmy sobie szczerze, jaka dziewczyna ze mną do tego wsiądzie? :)

Pewnie taka, która nie ma pusto w główce i zamiast zachwycać się autem będzie zachwycała się tobą. Więc może kup sobie takie auto, jakie ci się podoba a następnie popracuj nad sobą? Ot, taka mała uwaga, bynajmniej nie podyktowana złośliwością. Prawdziwy facet to i na różowego Fiata 500 niejedną wyrwie :mrgreen:

Poza tym, takie małe autka mają swój urok i ch...a, taki miejski bzyk segmentu B z mocniejszym silnikiem to super sprawa! Wszelkie Clio RS, Fiat 500 Abarth czy Toyota Yaris 1.8 TS - głośne, że ch...a, ale masz to w d..., po mieście zasuwasz jak zły, gaz hamulec gaz hamulec, wszędzie i każdemu się wepchasz i nie zwracasz nawet uwagi, że środek tandetny, że niewygodnie. Taki gokart gwarantuje niesamowitą przyjemność z jazdy, także zastanów się nad tym.

Jak dołożysz - o ile możesz, to Fiat Grande Punto jest fajnym autem. Jak nie możesz - Toyota Yaris 1.3, a nawet i 1.0 sobie radzi. Z większych to właśnie Corolla, Astra G (ale weź jakąś wersję z innymi, niż standardowe, fotelami, bo są bardzo niewygodne), Honda Civic VII też jest osiągalna.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

17 Lip 2016, 13:41

Rocznik 2005 w górę - warunek ze strony rodziców. Uważają, że za takie pieniądze trzeba szukać czegoś w tych rocznikach, bo niby starsze auta to badziewia. Też rozmyślałem nad Corollą E12, ale strasznie drogie te Toyoty są.
Pendunate
Nowicjusz

17 Lip 2016, 13:50

Pendunate napisał(a):Rocznik 2005 w górę - warunek ze strony rodziców.

Debilny wymóg to zapytaj się ich co to ma do znaczenia, jak np. kupisz sobie fiata punto II z powiedzmy 2005 roku skoro i tak ten z 2002 to to samo auto bo jest produkowane od 1999 choć ten młodszy może mieć nieco mniej przebiegu niby ale to i też nie jest regułą.
Ja polecam zastanowić się nad właśnie Fiatem Punto II fl (tańsze)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] przykładowy link
Opel Corsa C:
[link do oferty na Allegro wygasł] przykładowo tylko lepiej brać 1.4 :yes:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Rok produkcji: 2010

17 Lip 2016, 14:20

" Też rozmyślałem nad Corollą E12, ale strasznie drogie te Toyoty są." - dobre swoje kosztuje.

A co powiesz na Hyundaia Accenta
[link do oferty na Allegro wygasł] brak klimy
Albo jakaś cliówka 1.6 ale starszy raczej będzie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

17 Lip 2016, 14:28

Killaz napisał(a):Pendunate napisał(a):
powiedzmy sobie szczerze, jaka dziewczyna ze mną do tego wsiądzie?

Pewnie taka, która nie ma pusto w główce i zamiast zachwycać się autem będzie zachwycała się tobą. Więc może kup sobie takie auto, jakie ci się podoba a następnie popracuj nad sobą? Ot, taka mała uwaga, bynajmniej nie podyktowana złośliwością. Prawdziwy facet to i na różowego Fiata 500 niejedną wyrwie
dokładnie tak :ok: :ok:
Poza tym "tego" typu dziewczyn nie wyrwiesz nawet na Punto czy Yarisa, a na 20 letnie Audi :naughty:
Pendunate napisał(a): 2005 w górę - warunek ze strony rodziców. Uważają, że za takie pieniądze trzeba szukać czegoś w tych rocznikach, bo niby starsze auta to badziewia.
bzdury bzdury bzdury. Zasadniczo jest zupełnie na odwrót, choć nowoczesne auta mają w sobie coś z W123 - w Mercedesie tym nie podali w instrukcji obsługi nie podali procedury naprawcze wału napędowego, bo nie przewidują jego awarii, a w nowoczesnym aucie nie ma takiej informacji bo... Wszystko jest jednorazowe i po prostu się nie opłaca, a producent zarobi na nowym aucie :ok:
Poczytaj sobie ten artykuł, tzn pokaż rodzicom https://www.forumsamochodowe.pl/przebieg-rocznik-stan-czy-marka-co-jest-wazne-przy-zakupie-vt92905.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Lip 2016, 15:12

Pendunate napisał(a):Rocznik 2005 w górę - warunek ze strony rodziców. Uważają, że za takie pieniądze trzeba szukać czegoś w tych rocznikach, bo niby starsze auta to badziewia. Też rozmyślałem nad Corollą E12, ale strasznie drogie te Toyoty są.

To ja powiem tak - widać, że rodzice nie znają się na motoryzacji. Tak samo jakbym ja wszedł do ogłoszeń jachtów i chciał kupić taki za 10 tysięcy (nie znam się na jachtach, ale wymyśliłem sobie taką kwotę) i żeby był maksymalnie 5-letni. Trochę realizmu. Wystarczy wejść w ogłoszenia, odsiać auta uszkodzone, niezarejestrowane itp., aby przekonać się, że jedyne dostępne auta za 10 tysięcy to przestarzałe konstrukcje typu Tata, Dacia, FSO Lanos itp.

Jak zejdziesz trochę z rocznika i dołożysz 1-2 tysiące to znajdziesz coś sensownego z segmentu B:
Ossy
Forumowicz VIP

17 Lip 2016, 15:15

Tylko, że to co kolega napisał diametralnie zmienia postać rzeczy - jeśli to rodzice mu kupują auto, tzn. za ich pieniądze, to każdy ich wymóg trzeba uszanować, o ile autor nie jest w stanie zmienić im światopoglądu.

Ja nadal optuję za Oplem Astrą II, po 2005 roku to już bodajże wersja Classic produkowana w PL. Mam to auto w rodzinie, nie - do - zaje - ania. Do tego bardzo solidna, przemyślana konstrukcja, niektóre rozwiązania o wiele nowocześniejsze niż w moim Accordzie mimo tego samego roku premiery.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

17 Lip 2016, 18:12

Ja tu widzę Focusa... Rocznik 04-05 do osiągnięcia za 10-11k z silnikiem 1.6. Będzie klima, bardzo dobre prowadzenie i nie jest aż tak tandetny jak Astra.
Golfa nie znajdziesz z tego rocznika a A3 była do 03 produkowana...

Z młodych rocznikowo a fajnych, pojemnych: Cerato, Lacetti, Elantra.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra