14 tys diesel 1.7-1.9 2000r.<

02 Wrz 2013, 18:49

Witam,
Poszukuje samochodu do 14 000zł, z okolic Krakowa, w grę wchodzą 3 modele, a mianowicie VW Golf, Seat Ibiza i Skoda Fabia, zależy mi na silniku diesla 1,7 - 1,9 i nie mniej niż 100KM , hatchback 4/5 drzwi, samochód ma głównie służyć do dorywczej pracy (rozwożenie listów) jak i normalnego poruszania się po mieście, trzeba wziąć pod uwagę, iż auto będzie narażone bardzo często na pracę w systemie ruszanie -> zatrzymanie.
Dodam, że raczej słabo widzę dojazd powyżej 30km od Krakowa w celu jakichkolwiek oględzin i jazd próbnych.

Póki co znalazłem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jakieś sugestie?

Z góry dzięki za pomoc
LTMek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 01 2011
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDI 130KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

02 Wrz 2013, 18:56

Szczerze mówiąc to do takiego trybu jazdy nie da się polecić żadnego turbodiesla o danej pojemności.
Najlepiej jakieś miejskie autko z małym silniczkiem np. Yaris 1.0, 107 1.0 albo Panda 1.1 ewentualnie jak musi być coś vieśwagena to np. Ibiza czy Polo z 1.2.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Wrz 2013, 19:05

Szukałem tych z SDI ale przebiegi mają chore, biorąc pod uwagę fakt, że mogą być jeszcze cofane...
Yaris odpada ze względu na cenę części do niej, panda za mała, polo designowo to jedno wielkie g. i to akurat chyba jedyna rzecz, która mnie w nim odstrasza :D
Diesel głównie ze względu na koszty, nie chcę się bawić w gaz + benzynę, a spalanie samej benzyny przez te auta z silnikiem 1.4 i tak jest dość bolesne...
LTMek
Nowicjusz

02 Wrz 2013, 19:28

A te kosmiczne przebiegi które odstraszają to jakie ? może akurat nie cofane . SDI to bardzo żywotne silniki , przy takich wielkich przebiegach zapewne będą w o wiele lepszym stanie niż TDI które są katowane przez większość ich posiadaczy . Jak chcesz oszczędność to kup silnik SDI lub małą benzynke , więcej spali ale nie ma tyle osprzętu który jak padnie to słono kosztuje . A może warto kupić auto już z założoną instalacją ?
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

02 Wrz 2013, 19:45

Tzn 288k.
No dobra, ale wiesz, zakładając, że każdy z nich cofa licznik, to mnożąc x2 każdy dochodzimy do kosmicznych wartości :P

Benzyna ogólnie odpada, nie mam zamiaru bawić się w instalację gazową ani martwić jej żywotnością, diesel ma na niższych biegach lepsze przyspieszenie co akurat w mieście się sprawdza idealnie, niestety owych SDI jest jak na lekarstwo i tu raczej mocą się nie sugeruję, bo stu konnych SDI to jeszcze nie widziałem :P
LTMek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 8GR-FXS
    Silnik 8GR-FXS jest kolejną jednostką, którą w napędzaniu kół wspomagają silniki elektryczne. Sam motor wytwarza 299 KM, ale łączna moc układów, w których jest stosowany wynosi już 359 KM. Z takiego ...