24 H parking monitor - czy potrzebny jest kabel OBD?

26 Mar 2021, 11:47

Chciałem się dopytać jak działa w kamerkach samochodowych funkcja monitorowania 24 h. Przy jednym ogłoszeniu z kamerką jest napisane, że by funkcja monitorowania działała musi być zastosowany kabel OBD , przy innych nie ma tej informacji. Czy we wszystkich wideorejestratorach powinno się używać tego kabla zamiast złącza 12 V? Rozumiem, że chodzi o coś takiego...

REARMASTER Samochodowa kamera na deskę rozdzielczą z przełącznikiem podwójnego trybu, 24 godziny tryb monitorowania i tryb Acc, złącze OBD (mini USB)
ploski89
Nowicjusz

26 Mar 2021, 12:01

To jest kabel dzięki któremu będzie możliwe zasilenie kamerki bez osobnego podłączania adaptera zasilania. Wpinasz go w OBD i podłączasz wtyczkę do kamery i działa po wyłączeniu i wyjściu z auta. W OBD masz pin który jest non stop zasilany czyli jest na nim napięcie stąd pewnie pomysł na taki adapter.

Ja jednak polecam kupić adapter dedykowany do danej kamery który podłączysz sobie osobno pod zasilanie niezależnie od złącza OBD. Taki który w razie spadku napięcia na akumulatorze nie rozładuje go i pozwoli na odpalenie silnika po dłuższym postoju na parkingu np. pod domem. Ten pod OBD też ma monitorowanie napięcia na akumulatorze i rozłączanie napięcia poniżej 11,6V.

ploski89 napisał(a):Czy we wszystkich wideorejestratorach powinno się używać tego kabla zamiast złącza 12 V?
Nie, to jest jedynie szybka alternatywa w której podłączasz kamerkę w trybie plug&play nie musisz szukać kabi do podłączenia zasilania pod adapter. Jak masz napięcie w gniazdku zapalniczki po wyjęciu kluczyka ze stacyjki (zamknięciu auta i włączeniu alarmu) to umieszczony tam zasilacz od kamery będzie działał tak samo jak ten pod OBD o ile będzie miał też moduł monitorowania napięcia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Mar 2021, 12:44

Dzięki. A jeśli chodzi o wideorejestratory to chciałbym jeszcze dopytać bol nikt nie odpowiedział w poprzednim poście. Zdecydowałem się kupić wideorejestrator na niemieckim amazonie albo ebay bo tu mieszkam i nie wiem kiedy będę w Polsce. Znalazłem dwie które najbardziej odpowiadają mi cenowo i funkcjonalnością. Jeśli chodzi o tą z Amazona to standardowa cena to 119 euro ale jeszcze tylko dzisiaj jest do wykorzystania kupon promocyjny 60% co za kamerkę wtedy daje niecałe 50 euro.

Jeśli chodzi o tą z ebay to cena na stronie producenta jest też 119 euro a tu jest za niecałe 60 i co mnie najbardziej przekonuje to rozdzielczość 2.5 K, większy ekran i wydaje się bardziej funkcjonalna.

[link do eBay wygasł]

Zastanawiam się czy warto

Dzięki wielkie.
ploski89
Nowicjusz

26 Mar 2021, 13:04

Moim zdaniem warto ją kupić w tej cenie promocyjnej. 2,5K masz dla przedniej kamery a dla tylnej FHD. Nie wiem czy w tej cenie dostaniesz coś lepszego.
Rokiko
Forumowicz VIP

26 Mar 2021, 13:15

Ok. Dzięki to tak zrobie. Wachałem się troche bo opinie są podzielone ale trzeba coś wybrać.
ploski89
Nowicjusz

26 Mar 2021, 15:21

Cena w promocji plus jakość tego urządzenia wraz z nagrywaniem jest akceptowalna moim zdaniem.
Rokiko
Forumowicz VIP