REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
ACSznycel napisał(a):-diesel bardziej awaryjny i awarie są kosztowniejsze
V max na prostej? czy przyspieszenie na prostej ?jiGsaw napisał(a):Odniosłem się do pierwszego postu, czyli szybkość na prostej w tym przypadku...
Jeśli porównujesz samochody 10 letnie to masz racje. 2.0 TDI jest 16 zaworowy, na dwóch wałkach, wierz mi że wkręca się tak samo jak 2.0 benzyna.pocieszny napisał(a):a prawda jest taka że benzyna, dzięki konstrukcji swojej, zawsze szybciej się na obroty wkręci niż diesel (diesel zawsze się wkręca wolniej
w niektórych autach Turbina działa już od 1200rpm.pocieszny napisał(a):moment ma dopiero jak mu się włączy turbina i wejdzie w zakres obrotów efektywnych (osiągnie odpowiedni stopień doładowania) więc zakres poniżej 2200-2500rpm
wolnossak ma lepszy "dół" od uturbionego Diesla ? Pozostawię to bez komentarza bo jeszcze bana dostanę.pocieszny napisał(a):i dół zawsze mają lepszy silniki wolnossące
pocieszny napisał(a):tak się podniecacie momentem i konikamia prawda jest taka że benzyna, dzięki konstrukcji swojej, zawsze szybciej się na obroty wkręci niż diesel (diesel zawsze się wkręca wolniej, próbuje to nadgonić momentem większym od benzyny, ale nigdy mu się nie uda) a i zakres obrotów użytecznych benzyna ma większy, to co ktoś napisał na początku że uturbiony silnik mam moment od dołu to rzewna bzdura
moment ma dopiero jak mu się włączy turbina i wejdzie w zakres obrotów efektywnych (osiągnie odpowiedni stopień doładowania) więc zakres poniżej 2200-2500rpm to jest dość średni z momentem, a to jest właśnie dół, i dół zawsze mają lepszy silniki wolnossące
Dishman napisał(a):W podanych powyżej teście zastanawia mnie jedno. Dlaczego w tabelce wynik hamowania benzyny i diesla jest identyczny? Diesel jest jednak cięższy, mając więc te same hamulce musi hamować gorzej.
Tak samo jest z V-maxem. Skoro diesel cięższy, to musi mieć gorszy wynik od benzyny. A wg. testu te wartości są identyczne co do 1 km/h. Nieprawdopodobne.
W podanych powyżej teście zastanawia mnie jedno. Dlaczego w tabelce wynik hamowania benzyny i diesla jest identyczny? Diesel jest jednak cięższy, mając więc te same hamulce musi hamować gorzej.
Tak samo jest z V-maxem. Skoro diesel cięższy, to musi mieć gorszy wynik od benzyny. A wg. testu te wartości są identyczne co do 1 km/h. Nieprawdopodobne.