A3 1.8t a 1.9 tdi

22 Gru 2009, 20:25

bodziokardasz napisał(a):
Oszukasz.. momentem obrotowym.

no fakt, bo jak zbyt zawierzysz w moment i będziesz jechać na obrotach max momentu, to zostaniesz w tyle,

To wg. Ciebie tylko moc się liczy? Na moment obrotowy w silnikach nawet nie patrzysz?
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

22 Gru 2009, 21:46

qki007 ma racje. Tutaj jest fajny test 1.9TDI 150 vs 1.8T 150, sprinty i v-maxy te same, ale zobaczcie jaka jest róznicą z przewagą dla TDI na elastycznosci na posczegołnych biegach.

http://www.volkswagengolf.pl/vwgolf/30/ ... s-18t-test

Róznica jest taka, że TDI pali 7L a 1.8T 11L:)
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

22 Gru 2009, 22:00

MajkPZM napisał(a):qki007 ma racje. Tutaj jest fajny test 1.9TDI 150 vs 1.8T 150, sprinty i v-maxy te same, ale zobaczcie jaka jest róznicą z przewagą dla TDI na elastycznosci na posczegołnych biegach.

http://www.volkswagengolf.pl/vwgolf/30/ ... s-18t-test

Róznica jest taka, że TDI pali 7L a 1.8T 11L:)

Otóż to... dzięki że znalazłeś jakiś porządny test bo ja nie mogłem nic o porównywalnego odszukać.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

22 Gru 2009, 22:02

A ja powiem coś co nic nie wnosi do dyskusji, za co z góry przepraszam :mrgreen:
Ja mam tdi o mocy 130 km i bardzo fajnie mi się jeździ bo nie trzeba piłować na wysokich obrotach żeby sprawnie przyspieszać i wyprzedzać.
1,8 t bardzo chciałbym się przejechać i przekonać się jak chodzi turbobenzyna bo jechałem tylko 1,4 tsi seatem ale nie dane mi było rozpędzić się do więcej niż 50 km/h bo jechałem w zatłoczonym ruchu miejskim, także jak ktoś chce się dać przejechać to może się do mnie zgłosić.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

23 Gru 2009, 12:34

Bezsensowna dyskusja - 1.8T będzie szybsze i tyle. koczas - nie trzeba piłować, bo się po prostu nie da, zamiast tego wajchlujesz gałką zmiany biegów...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Gru 2009, 13:06

jiGsaw napisał(a):Bezsensowna dyskusja - 1.8T będzie szybsze i tyle. koczas - nie trzeba piłować, bo się po prostu nie da, zamiast tego wajchlujesz gałką zmiany biegów...

Gadasz głupoty. Dałem link z potwierdzeniem, że 1.9TDI jest szybszy od 1.8T!
Jesli porownywac to samochody o tych samych mocach a nie 1.8T 150 do 1.9TDI 130, w linku ponizej 1.8 ma 150koni i 1.9 też ma 150koni, więc nie opowiadaj już więcej głupot.
http://www.volkswagengolf...tdi-vs-18t-test
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

23 Gru 2009, 13:08

Pisałem o tym co było w temacie rzadziaku, czyli 130km TDI vs 150km 1.8t.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Gru 2009, 13:21

Ale zadyma :) Elastyczność nie zależy tylko od silnika ale od przełożeń skrzyni biegów. Mondeo MK2 2.0 benzyna jest bardziej elastyczny niż passat 2.0 TDI :) Nie możesz porównywać samochodu ekonomicznego- TDI do Sportowego -1.8T
Z resztą z jednego i drugiego można trochę więcej wyciągnąć.

[ Dodano: Sro Gru 23, 2009 12:27 ]
jiGsaw napisał(a):Bezsensowna dyskusja - 1.8T będzie szybsze i tyle
Co to znaczy szybsze ? na V-max ? Na przyspieszenie ? Czy na torze ? Takich określeń używaliśmy z kolegami w przedszkolu:)

[ Dodano: Sro Gru 23, 2009 12:30 ]
Mimo wszystko TDI ma większy moment obrotowy który stawiam na pierwszym miejscu. W normalnej jeździe ten większy moment bardziej się przydaje niż moc która jest w 1.8 T dostępna w pełni przy 5-6k rpm
TypeRa
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

23 Gru 2009, 13:42

TypeRa napisał(a):[ Dodano: Sro Gru 23, 2009 12:27 ]
jiGsaw napisał(a):Bezsensowna dyskusja - 1.8T będzie szybsze i tyle
Co to znaczy szybsze ? na V-max ? Na przyspieszenie ? Czy na torze ? Takich określeń używaliśmy z kolegami w przedszkolu:)

Jak przeczytasz pierwszy post tematu to będziesz wiedział. A jeżeli już czytałeś i nie skumałeś to polecam lekcję czytania ze zrozumieniem, nieco wyższy poziom niż w przedszkolu.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Gru 2009, 13:53

jiGsaw napisał(a):Jak przeczytasz pierwszy post tematu to będziesz wiedział. A jeżeli już czytałeś i nie skumałeś to polecam lekcję czytania ze zrozumieniem, nieco wyższy poziom niż w przedszkolu.
Przeczytałem temat od początku ale nie wiedziałem że moja wypowiedz wpłynie aż tak bardzo na twoje EGO, nie moja wina że nie potrafisz rozwinąć pojęcia szybki, ta twoja "szybkość" nie zależy tylko od samochodu ale też od kierowcy. Pozdrawiam :)
TypeRa
Nowicjusz

23 Gru 2009, 13:55

Jeżeli ktoś kogoś atakuje, w dodatku bezsensownie, musi liczyć się z obroną.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Gru 2009, 14:12

qki007 napisał(a):Oszukasz.. momentem obrotowym.

TypeRa napisał(a):Mimo wszystko TDI ma większy moment obrotowy który stawiam na pierwszym miejscu

Moment obrotowy to nic innego jak stosunek konkretnej mocy do konkretnych obrotów (mniej więcej, wzór na moment obrotowy jest trochę bardziej skomplikowany). Diesle mają większy moment obrotowy nie dlatego, że lepiej ciągną czy tam idą pod obciążeniem, ale dlatego że szybciej rozwijają moc przy mniejszych obrotach.

Nawet jeśli benzyniak rozwija taką samą/większą moc, ale na wyższych obrotach, to po podstawieniu wszystkiego do wzoru wyjdzie mniejszy moment obrotowy - mimo że jest szybszy, lepiej przyśpiesza itp itd.

Jak czytam komentarze w stylu "diesle lepiej przyśpieszają 80-120km/h bo mają wyższy moment obrotowy" to mnie ogarnia czarna rozpacz wywołana niezrozumieniem wśród Polaków czym jest moment obrotowy.

Obecny turbodiesel jest:
-cięższy
-na ogół przez to wolniejszy
-głośniejszy
-bardziej awaryjny i awarie są kosztowniejsze
ale za to:
+mniej pali
+szybciej jeździ w niższym zakresie obrotów
+przy dużych prędkościach jest cichszy, bo np. jadąc 200 w dieslu jest załóżmy 4tys. obrotów, a w benzyniaku o podobnej mocy np. 6tys.

[ Dodano: Sro Gru 23, 2009 13:16 ]
a3 1.8t a 1.9 tdi

[ Dodano: Sro Gru 23, 2009 13:23 ]
Ten test na elastyczność: http://www.volkswagengolf.pl/vwgolf/30/ ... s-18t-test

jest totalnie bezsensowny. Kto u licha wyprzedza benzyniakiem 60-100 na 4 lub 5 biegu? Takie prędkości benzyna robi na dwójce/trójce. Diesel zaś na trójce/czwórce, więc wiadomo że w takim teście okaże się lepszy. Zupełnie inaczej sprawa by wyglądała gdyby ten test polegał na tym że trzeba od 60 do 100 lub od 80 do 120 przyśpieszyć jak najszybciej, bez względu na jakim biegu to się odbywa. Wtedy "elastyczność" była by pewnie bardzo zbliżona
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

23 Gru 2009, 14:31

Albo wypadłaby na korzyść benzyniaka.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Gru 2009, 14:44

jiGsaw napisał(a):Jeżeli ktoś kogoś atakuje, w dodatku bezsensownie, musi liczyć się z obroną.
Ja Ciebie nie atakuje, chciałem żebyś mi wytłumaczył twoje pojęcie słowa "szybki" ale do tej pory tego nie zrobiłeś :)
TypeRa
Nowicjusz

23 Gru 2009, 14:51

Odniosłem się do pierwszego postu, czyli szybkość na prostej w tym przypadku...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika