A4 B5 1,9TDI Cykanie, świerszcz z rana

10 Paź 2010, 16:47

Witam od dluzszego czasu nie moge uporac sie z pewnym problemem. Nagralem teraz krotki filmik. Slychac na nim takie cykanie, swiergotanie, nie wiem dzwonienie.
Mechanicy wciaz szukali problemu, zostal wymieniony napinacz paska, potem sam pasek, a kolo pasowe alternatora bylo wymienianie kilka miesiecy przed tym jak zaczelo cykac.

Slychac to jakby z okolic alternatora, wisko, a moze pompy wspomagania.
Wszystkie koła pasowe wygladaja na swieze.

Teraz wazniejsze rzeczy, slychac to z rana po odpaleniu przez kilka minut i ten dzwiek mija jak sie rozgrzeje auto troche, jak wlacze klimatyzacje to slychac to glosniej. Po wymianie napinacza na tydzien byl spokoj i potem znow to samo, po wymianie paska tak samo. Zatem to jest cos po drodze paska PK.

Macie jakis pomysl ?

http://w849.wrzuta.pl/film/3IZUg56Q5Vr/wierszcz
yahooo8
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

10 Paź 2010, 19:38

zdejmij pasek alternatora albo polej delikatnie wody na pasek i zobacz jakie odgłosy będą jak się nic nie zmieni zdejmij pasek i odpal ja podejrzewam ze to alternator albo napinacz a jak jest klima to wyłącz ją lub zdejmij pasek i obserwuj :) życzę powodzenia
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

10 Paź 2010, 21:15

wiec tak, bylo tak zrobione tydzien temu, polano wode na pasek i przestalo swiergotac, wiec wymienilismy pasek PK i na drugi dzien znow to samo bylo.
Jak klime sie wylaczy to rowniez to slychac z tym ze jak sie ja wlaczy to slychac to bardziej (silnik bardziej obciazony). Po zdjeciu paska PK nie ma swiergotania.
Zatem musi to byc cos po jego drodze. Napinacz wymieniony pasek tez, kolo pasowe ma pol roku wiec nie wiem zostaje kolo pompy wspomagania i chyba glowne kolo napedzajace. Ale jeszcze po drodze jest wisko od wentylatora.
yahooo8
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

10 Paź 2010, 21:18

yahooo8 napisał(a):Zatem musi to byc cos po jego drodze.

Myślę ze jest za slabo naciągnięty i stąd ten odglos...

[ Dodano: 10 Październik 2010, 21:22 ]
Ps.Chyba ze faktycznie któres urządzenie przy rozruchu stawia wiekszy opór ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Paź 2010, 22:01