Anteny

09 Lis 2008, 12:17

Witam. Jestem tutaj pierwszy raz, prosze o wyrozumiałość. Mam pytanie odnośnie anten do radia. Chciałbym w miejsce zwykłej radiowej FM wstawić antene do CB radia ale chciałbym mieć również zwykłe radio. Czy istnieją jakieś anteny godne polecenia aby poza miastem również dobrze odbierały jak oryginalna FM-ka? Wiem że jest takie cudo szerokości lusterka co się na szybie mocuje ale podobno poza miastem lipa.... Jakieś propozycje?

Ktoś mi pomoże?
Mobil
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

13 Lis 2008, 13:05

Ja wczoraj się zainteresowałem taką antenką i zajechałem do sklepu,gdzie kupowałem swoje cb i koleś powiedział,że są takie antenki TTI, co cb i fm odbierają (dodatkowo jeszcze telefon można podłączyć) i koszt takiej antenki to 270 zł. Powiedział,że założył dużo takich anten i to głównie z polecenia,kolega koledze polecił,a ten następnemu. Podobno ludzie sobie chwalą. Mi właśnie buchnęli antenę i muszę sobie jakąś sprawić i mocno się nad taką zastanawiam.
v40
Początkujący

13 Lis 2008, 13:24

Bardzo proszę SIRIO też produkuje takie cuda
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Tablice Rejestracyjne - wpisz numer i sprawdź skąd pochodzi auto.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

13 Lis 2008, 15:29

Dziekuje że się ktoś zainteresował :D . Ja lubię spędzać dużo czasu w aucie nawet na postoju i uwielbiam słuchać CB i ja chciałbym w miejsce FM zamocować Sirio Performer 5000. Wiem że są anteny odbierające i to i to.
Mimo wszystko dzięki, a czy może słyszeliście o jakichś innych antenach tylko do FM nawet aby leżała w bagażniku ale żeby odbierała równie dobrze jak oryginalna FM na dachu? (Mogę wtrącić że mam Skode Fabie w sedanie)

P.S. Taka plastikowa antena jak ta Sirio jest super dyskretna. A nie wiecie może czy ona równie dobrze odbiera FM i oczywiście jakie osiągi można uzyskać na CB???

Z góry dziękuje.

Edit: A czy ktoś używa może Sirio Twin Car? Ale niestety mi najbardziej zależy aby mieć Performera w dziurce i potrzebuję dobrą FM-ke nawet naklejaną na szybę ale podobno słabo odbierają a nie o to chodzi...
http://www.cb19.pl/go/_info/?id=27
Mobil
Nowicjusz

13 Lis 2008, 21:05

kolego to kupuj P 5000 i jeszcze takie cudo - [link do oferty na Allegro wygasł]
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

13 Lis 2008, 22:27

o kurcze.... niby się znam a na ten pomysł nie wpadłem... ale czy to działa tak że podłączam wszystko tak jak jest na obrazku poniżej?
I czy to będzie dobrze działało? I jeszcze pytanie... Antenę będę raczej zdejmował a to oznacza że nie będzie również anteny od FM, więc radio nie będzie działać?
Generalnie chciałem dać antenę na klapę bagażnika ale auto nie jest moje tylko taty i to on podejmie ostateczną decyzje. Było już blisko ale zniechęcił się poprzez wypowiedź faceta z serwisu CB... Ale i tak uchwytu raczej nie będzie :( .

Czy dobrze rozumiem zastosowanie Splitera i czy bez anteny nie będzie działać radio FM?
Anteny (kliknij aby powiększyć(
Mobil
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Caddy 4MOTION
    Volkswagen Caddy z napędem na cztery koła oferowany jest od 2009 roku. W 2010 roku marka zaprezentowała nową wersję tego najbardziej popularnego samochodu dostawczego Volkswagena w Polsce. Samochód został udoskonalony ...

14 Lis 2008, 09:21

dokładnie tak podpinasz jak na obrazku ale jeśli ściągniesz antenę cb to fm tez nie będzie działać albo będzie bardzo mizernie. Co do skuteczności tego urządzenia to czytałem opinie że cb działa ok a fm ok 20% gorzej od orginalnej anteny. Ale moim zdaniem jak podepniesz to pod 2m bat to będzie działać rewelacyjnie a sądzę tak bo kiedyś podpinałem antenę do cb bezpośrednio pod radio fm i działało bardzo dobrze.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

14 Lis 2008, 17:19

no.. dziękuje Ci bardzo a w zasadzie Wam, pomyślę nad tym z ojcem ale zastanawia mnie jedna sprawa. Czy jeśli antenę FM po prostu położę między dachem a tapicerką i zapewnię jej masę(jeśli trzeba) to czy nie będzie działać jak wcześniej w dziurce? A może kupić jakąś inną antenę i również położyć pod dachem? Czy to wypali? Bo spliter też dobre ale co z tego będę miał jak antenę będę zdejmował....
Mobil
Nowicjusz