Atrapa świateł.

19 Sty 2016, 16:49

Witam serdecznie forumowiczów. Zakupiłem najtańszą wersję Dacii Duster z zaślepkami na światła przeciwmgielne chciałbym zakupic na Allegro komplet lamp ledowych za około 140 zł.
Mam laickie pytanie: W ASO życzą sobie ponad 400 zł za montaż zestawu (gwarancja auta).
Czy można mieć (oczywiście do czasu uzbierania pieniędzy) zamontowane, lecz nie podłączone takie lampki na zasadzie "atrapy poprawiającej wygląd wizualny przodu" i mieć pewność, że nie doczepi się do tego faktu żaden stróż prawa podczas ewentualnej kontroli? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)
Mickey80
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 04 1986
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Dacia Duster
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

21 Sty 2016, 16:10

Doczepić to by się mógł, jakbys miał światła używane nie zgodnie z przepisami np gdybyś świecił halogenami w obszarze zabudowanym w dzień. Spokojnie mozesz sobie zamontowac i ich nie zapalać. I jeszcze jedno - zwykły elektryk samochodowy zamontuje ci to za 100 zł.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

21 Sty 2016, 19:21

Mickey80 napisał(a):Czy można mieć (oczywiście do czasu uzbierania pieniędzy) zamontowane, lecz nie podłączone takie lampki na zasadzie "atrapy poprawiającej wygląd wizualny przodu" i mieć pewność, że nie doczepi się do tego faktu żaden stróż prawa podczas ewentualnej kontroli?
Jezeli masz zamontowane normalne czy tez dodatkowe oświetlenie pojazdu to musi ono działać-świecić...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

21 Sty 2016, 20:17

Mickey80 napisał(a):(gwarancja auta).

Ps.Pomyśl dobrze czy montując samowolnie te dodatkowe oswietlenie nie zostaniesz pozbawiony gwarancji pojazdu... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Sty 2016, 11:32

Nie pamiętam jak to jest dokładnie z oświetleniem dodatkowym, ale miałem taką sytuację - w swoim Jeepie zamontowałem na dachu 4 lampy - dwie dalekosiężne i dwie p.mgłowe. Na przeglądzie zanjomy diagnosta poradził mi, żeby te lampy zakrył jakimiś nakładkami, bo policja się doczepi i zabierze DR. Zrobiłem jak mi poradził, tym bardziej, że na te lampy było można dostać bez problemu nakładki. Poprostu demontuje się siateczkę chroniącą szkło reflektora i zakłada się nakładkę. I właśnie kiedyś zatrzymała mnie policja i policjant zapytał, dlaczego te światła na dachu mam zasłonięte. Powiedziałem mu jakie to są światła i że używam je tylko w terenie, dlatego jeżdżąc po drogach publicznych zasłaniam je. Kazał mi zdjąc te zaślepki i je włączyć. Powiedział, że mam szczęście, że świecą i że mam je zasłonięte i pochwalił za znajomość przepisów...Ja mu również podziękowałem za znajomość przepisów :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sty 2016, 20:26

MotoAlbercik napisał(a): Powiedział, że mam szczęście, że świecą
Takiego szczęścia nie miała pewna pani będąc u mnie na SKP.Samochód po kolizji przodu.Próba włączenia świateł przeciwmgielnych przednich zakończyła się niepowodzeniem.Kiedy dokladnie wszystko obejrzałem okazało sie ze jakiś pseudomechanik przy demontazu zderzaka poobcinał przewody od tych lamp i po montazu zderzaka nie podłaczył.Oczywiście pani ta wyko nała tel.do tego pseudomechanika a on mnie uświadomił w ten sposób:jezeli nie świecą 2 szt.to jest ok.,natomiast jakby świeciło jedno to drugie tez musi.Niestety wizyta ta dla tej pani skończyła się niepomyślnie i od tamtej pory juz ją nie widziałem
Ps.Na zakończenie tej wizyty owa pani oświadczyła mi ze ona tylko jezdzi po mieście a więc swiatła te nie włącza i nie muszą świecić... :!: :D
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

23 Sty 2016, 21:54

Migi60 napisał(a):Ps.Na zakończenie tej wizyty owa pani oświadczyła mi ze ona tylko jezdzi po mieście a więc swiatła te nie włącza i nie muszą świecić... :!: :D

No cóż...Szkoda tylko, że zapewne pojechała na inną SKP i trafiła na "diagnostę", który podbił jej przegląd... I oby się nie zdarzyło, że będzie w ciągu tego badania musiała pojechać gdzieś, jak będzie mgła...I to naprawdę mgła. Wtedy się przekona, dlaczego te światła, mało kiedy używane w ciągu roku są takie ważne...Ale z dwojga złego dobrze, że chodziło o przednie, a nie tylne. Bo wtedy to byłaby kompletna porażka...
A tak na marginesie - i tak musiała zapłacić za kolejne badanie techniczne. Podejrzewam, że jakiś znajomy elektryk podpiął by jej te światła za nieco niższą cenę, niż przegląd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000