Audi a3 dziwny stuk.

08 Wrz 2014, 23:52

Witam.

Mam audi a3 z 97 1.9 tdi agr ( przebieg 315000) od około maja mam barddzzzoooo dziwny problem..Otóż jak skręcam po zabudowanym w maly zakręt ( 30km/h) mniej wiecej pół obrotu kierownicą i odbijam to jest taki pojedyńczy stuk odczuwalny na kierownicy. Bylem z tym na stacji diagnostycznej i odziwo wszystko jest ok! Magiel,koncowki,lozyska przeguby itp..Nawet facet jezdzil i powiedzial ze nie odczuwa , ale ja i pare osob ktore jezdzilo wyczuwa ten stuk, pojawia sie rowniez jak cofam z parkingu na skreconych kolach na maxa , zadnych luzow nic nie sciąga ani w prawo ani w lewo... Moze ktos z was mial taki problem , bo ja ni groma nie wiem jak go rozwiązać .. :x
Cynes
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 04 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A3
Silnik: 1.9 tdi 90
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

08 Wrz 2014, 23:59

Cynes napisał(a):Witam.

Mam audi a3 z 97 1.9 tdi agr ( przebieg 315000) od około maja mam barddzzzoooo dziwny problem..Otóż jak skręcam po zabudowanym w maly zakręt ( 30km/h) mniej wiecej pół obrotu kierownicą i odbijam to jest taki pojedyńczy stuk odczuwalny na kierownicy. Bylem z tym na stacji diagnostycznej i odziwo wszystko jest ok! Magiel,koncowki,lozyska przeguby itp..Nawet facet jezdzil i powiedzial ze nie odczuwa , ale ja i pare osob ktore jezdzilo wyczuwa ten stuk, pojawia sie rowniez jak cofam z parkingu na skreconych kolach na maxa , zadnych luzow nic nie sciąga ani w prawo ani w lewo... Moze ktos z was mial taki problem , bo ja ni groma nie wiem jak go rozwiązać .. :x

Metaliczny stuk czy bardziej głuchy??? Wyczuwa się go na kierownicy, a czy pasażerowie też go w jakiś sposób wyczuwają??? Sprowokuj taką sytuację na przykład, właśnie cofając na parkingu na skręconych kołach, niech znajomy w tym momencie obserwuje (podejrzewam że przednie) koła czy nie widać jak "przeskakują/właściwie raczej będzie to pojedynczy przeskok w momencie stuknięcia". Jeżeli tak też się stanie to raczej zmień swoją Stację Kontroli Pojazdów... Daj znać... Czekam na info...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

09 Wrz 2014, 00:01

Wiesz co...dokladnie to ci nie powiem czy stuk metaliczny czy głuchy..pasażerowie tego nie słyszą ani nie odczuwają ( silnik diesla zagłusza :P )właśnie coś takiego planowałem , kolega mi powiedział że cos przeskakuje...wiesz może co to jest mniej wiecej?
Cynes
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 04 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A3
Silnik: 1.9 tdi 90
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1997

09 Wrz 2014, 00:11

Cynes napisał(a):Wiesz co...dokladnie to ci nie powiem czy stuk metaliczny czy głuchy..pasażerowie tego nie słyszą ani nie odczuwają ( silnik diesla zagłusza :P )właśnie coś takiego planowałem , kolega mi powiedział że cos przeskakuje...wiesz może co to jest mniej wiecej?

Jeżeli widać z zewnątrz jak koło przeskakuje w chwili stuku to może to być zarówno sworzeń wahacza jaki i wiele innych rzeczy (podałem go jako przykład). Normalna Stacja Kontroli Pojazdów powinna to wyłapać w ciągu 10 minut.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

06 Paź 2014, 09:24

Sworzeń wahacza jest bardzo prawdopodobny,jednak dziwie się ze na diagnostyce nikt tego nie zauważył. Końcówki drążków też były sprawdzane? Czy wykonując skręt kołami w miejscu słyszysz charakterystyczne stuki,trzeszczenie?
Sambert
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Braki techniczne, niesprawność auta - wypadki drogowe
    Niesprawność techniczna pojazdu była w zeszłym roku przyczyną przeszło 150 wypadków drogowych, około 60 z nich miało miejsce z powodu zawinionej przez kierującego niesprawności auta. W konsekwencji zginęło kilka osób, ...