Audi A4 1.9 TDI problem z klimatyzacją

11 Maj 2010, 17:01

Witam wszystkich mam problem z klimatyzacją ... od pewnego czasu poczułem dziwny zapach z klimatyzacji podczas wydmuchiwania ciepłego powietrza ... przy zimnym powietrzu już tak nie czuć... zapach gryzący niczym ocet:) i chciałbym to sam naprawić ... słyszałem że można kupić jakiś środek (koszt 20-30zł jeśli znacie jakieś preparaty godne polecenia to bym prosił o polecenie:) ) i go w pryskać do wylotów powietrza i chyba gdzieś pod maską tylko właśnie nie wiem gdzie... Czy to dobry sposób??? kolega mówił że u niego pomogło... Posiadam Audi A4 rok 2002
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich.
drdala
Nowicjusz

Miejscowość: Mława
Prawo jazdy: 01 01 2001

11 Maj 2010, 20:26

Tak się to właśnie zaczyna tzn. ciepłe dni i uzywanie klimy a tu nagle niemiły zapach.
Nie używaj żadnych pianek stosowanych w wylot kratki - dlaczego?
bo to lipa jest i tak nie zadziała a na większości opakowaniach jest napis ,że masz włączyć wentylator na najwyższy bieg i całe auto w pianie.

Jak już to kup coś lepszego i nie oszczędzaj i stosuj tylko od strony filtra kabinowego - dlaczego?
bo taki środek działa bezpośrednio na chłodnice klimy i ją odgrzybia.
Ja stosowałem już kilka takich wynalazków i jedyny na jaki w miare trafiłem był w realu (całe czarne opakowanie z napisem klimatyzacja)
Jak taki zabieg nie pomoże to jedź do serwisu klimy na ozonowanie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Maj 2010, 15:53

Mozesz zakupić taki preparat, genralnie wszystkie zapachy powinny zniknąć. Zobacz sobie CarPlan'a Kleen Air . Może być też np. Wyyn'sOdour Absorber. Ja korzystam z tego pierwszego i efekt jest b.dobry, plusem jest to ze usuwa nieprzyjemne zapachy z całego samochodu
Autoamigo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Ząbki

21 Maj 2010, 00:19

pianka w kazdy nawiew nowy filtr pyłkowy i powinno być ok a jak nie pomoże (to juz ktoś napisał) to ozonowanie
Michau777
Nowicjusz

Miejscowość: blisko wawy

06 Cze 2010, 23:31

:roll: najlepiej podjechac do sprawdzonego zakładu tam ci odgrzybią i spawdza całą klime naprawde jest to nieduzy koszt jak bedziesz chciał to podam ci adres do ciechanowa firma jest rzetelna i niedroga
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa Szkoła Bezpieczeństwa
    Jazda w zimowych warunkach wymaga od kierowcy większych umiejętności, a także odpowiedniego wyposażenia samochodu w opony, które zapewnią maksymalną możliwą przyczepność. Od kilku lat toczy się dyskusja, czy warto ...
    Ferrari F12 Berlinetta
    F12 to rasowy włoski grand tourer. Auto zachwyca osiągami - do pracy zaprzęgnięto w nim silnik V12 o mocy sporo ponad 700 KM, wygodnym i dopracowanym wnętrzem i oczywiście świetną, smukłą sylwetką z długą maską. Odmiana pozbawiona ...